18/7/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στη Μαγιόρκα, στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη 18/07/2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για τη Μαγιόρκα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ομάδας για το Μέλλον της Ευρώπης.


Η εν λόγω Ομάδα αποτελεί ένα άτυπο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για τα σημαντικά ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σύνοδος διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ισπανίας και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς επίσης και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ Βαρόνη Ashton.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου τους Υπουργούς Εξωτερικών θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία με έμφαση στη Συρία και στην Αίγυπτο, θέματα Αφρικής καθώς και η ασφάλεια υδάτων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ), της οποίας θα προεδρεύουν η Βαρόνη Ashton και ο Επίτροπος Διεύρυνσης κ. Stefan Fule. Στόχος της Συνόδου είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των εταίρων της ΑΕΣ επί των επιδιώξεών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών ΕΕ – ΑΕΣ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Μολδαβίας, με τους οποίους θα συζητήσει διμερή θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Την Τρίτη, 23 Ιουλίου ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κα Emma Bonino, τον Υπουργό Άμυνας της χώρας κ. Mario Mauro και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Enzo Moavero Milanesi. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, περιφερειακά θέματα καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στην οικονομική κρίση και στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο κ. Υπουργός θα πραγματοποιήσει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Pier Ferdinando Casini, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής κ. Fabrizio Cicchitto και τον Πρόεδρο της εταιρείας ΕΝΙ κ. Giuseppe Recchi. Ο κ. Κασουλίδης θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και σε εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 25 Ιουλίου.