4/7/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών 04/07/2013


Η Κύπρος, παραδοσιακή φίλη και εταίρος της Αιγύπτου, παρακολουθεί στενά τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη χώρα και εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον φίλο λαό της Αιγύπτου σε σχέση με τις προσδοκίες του για δημοκρατία και συμμετοχική διακυβέρνηση.


Η Αίγυπτος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον αραβικό κόσμο όσον αφορά στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης και της δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ σημαντική την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στην Αίγυπτο.

Σε αυτή τη διαδικασία είναι υψίστης σημασίας να υπάρξει συμμόρφωση στην εφαρμογή του κράτους δικαίου, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και του πλουραλισμού και των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών και άλλων κοινοτήτων. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν βίαιες ενέργειες καθώς και πράξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.

Η Κύπρος εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών των τελευταίων ημερών και απευθύνει τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.