14/6/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε το Κρατικό Αρχείο


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Κρατικό Αρχείο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε το Κρατικό Αρχείο ως ένα νευραλγικό Τμήμα της Κυβέρνησης όπου φυλάσσεται η ιστορία του τόπου και στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, όπως είπε, λαός χωρίς αρχείο είναι λαός χωρίς ιστορία. Αυτό ήταν και το μήνυμα που του μετέφεραν τόσο η Διευθύντρια όσο και οι λειτουργοί του Αρχείου κατά την επίσκεψή του, πρόσθεσε. Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα, δήλωσε ο κ. Νικολάου, όπως για παράδειγμα η λειτουργία πέντε αρχειοφυλακίων σε διάφορα σημεία της πόλης πράγμα το οποίο δυσκολεύει σημαντικά το έργο αλλά και την προστασία του Κρατικού Αρχείου, το γεγονός ότι βρίσκονται σ’ ένα ένα κτήριο που δεν προσφέρεται για τις ανάγκες της συντήρησης, της φύλαξης, της μηχανογράφησης, της ηλεκτρονικής πλέον ψηφιοποίησης του Κρατικού Αρχείου και της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνικών μέσων που διαθέτουμε, καθώς και η ανάγκη να εξευρεθεί ένας χώρος ο οποίος να προσφέρεται για τη σωστή διαφύλαξη του Κρατικού μας Αρχείου.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει υποβάλει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της μεθόδου της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ανέγερση ενός κτηρίου καθότι, όπως εξήγησε, καταβάλλουμε σήμερα αρκετά ενοίκια και την ίδια ώρα είναι αναγκαία η διαφύλαξη του Κρατικού μας Αρχείου.
Συμπλήρωσε δε ότι η εν λόγω πρόταση αναμένεται να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων για αναπτύξεις της Κυβέρνησης. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα Τμήμα το οποίο δεν είναι από εκείνα που έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση, και γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές πολλοί δεν του έδωσαν τον βαθμό προτεραιότητας που θα έπρεπε. Πρόσθεσε, επίσης: «Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει σ’ έναν λαό με τόσο μακρά ιστορία την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την τήρηση Κρατικού Αρχείου, αν δεν του προσφέρουμε τα μέσα που χρειάζονται τότε αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η ανέγερση του νέου κτηρίου του Κρατικού Αρχείου θα είναι το πρώτο έργο που θα γίνει με τη μέθοδο της σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν θα έλεγα ότι θα είναι το πρώτο γιατί προγραμματίζονται και άλλα έργα τέτοιας φύσεως. Είναι ένα έργο που προσφέρεται για να αξιοποιηθεί αυτή η μέθοδος καθότι ο χώρος υπάρχει - είναι το οικόπεδο δίπλα από τη Γενική Εισαγγελία που καταλήγει στην οδό Δημοσθένη Σεβέρη - υπάρχουν και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, άρα είναι διαθέσιμη η υποδομή που χρειάζεται για να προωθηθεί άμεσα αυτό το έργο. Θα αξιολογηθεί μέσα από τις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης και στη βάση των εξοικονομήσεων που μπορούν να γίνουν από τα πολλά κτήρια που ενοικιάζονται, καθώς η διαφύλαξη της ιστορίας μας μέσα από το Κρατικό Αρχείο είναι σημαντική για εμάς».
Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα για γραπτά μηνύματα που κυκλοφόρησαν τα οποία μιλούν για κούρεμα στον συνεργατισμό και τη σχετική καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, ανέφερε ότι την καταγγελία ανέλαβε να διερευνήσει το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός είναι μάρτυρας και θύμα τέτοιων παραπλανητικών και ανεύθυνων μηνυμάτων που κατά καιρούς κάποιοι έχουν αποστείλει και που, δυστυχώς, όχι μόνο έχουν επηρεάσει τους καταθέτες προκαλώντας πανικό και δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων και στα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά έχουν επηρεάσει αρνητικά και την οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό, απ’ όπου κι αν προέρχονται, τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν επιζήμιες για την οικονομία και τον τόπο όχι απλά πρέπει ν’ αποφεύγονται, αλλά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από κανένα». Τέλος, ο κ. Νικολάου κάλεσε τους καταθέτες ν’ αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία αυτές τις πληροφορίες αξιολογώντας τη σοβαρότητά τους, ενώ τόνισε ότι αυτά τα μηνύματα στερούνται κάθε σοβαρότητας.
Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον υπάρχουν άλλα έργα στα σκαριά που θα προωθηθούν με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ο κ. Υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ανάλογα έργα τα οποία έχουν συζητηθεί όπως για παράδειγμα το Διοικητήριο της Αστυνομίας, κτήρια που αφορούν τόσο το ΓΕΕΦ όσο και την Αστυνομία, τις Φυλακές, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αλλά και έργα που αφορούν την ανάπτυξη ηλεκτρονικών και διαδικτυακών προγραμμάτων καθώς επίσης και την κατασκευή οδικών δικτύων.