14/6/13

Ποιητική βραδιά στο Βουκουρέστι με έργα του Κύπριου ποιητή Γιώργου Πετούσση

Την περασμένη Δευτέρα 10/6/2013, ο εκδοτικός Οίκος «ΟΜΟΝΟΙΑ» σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη του Βουκουρεστίου διοργάνωσε φιλολογική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Κύπριου ποιητή Γιώργου Πετούσση καθώς και στο έργο του Ρουμάνου ποιητή Peter Sragher.
Στη βραδιά παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης κ. Nicolae και η Πρέσβης της Κύπρου στη Ρουμανία κα Πόπη Αβραάμ οι οποίοι σε σύντομο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρουμανίας σε όλους τους τομείς και στις δυνατότητες περαιτέρω προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων των δυο κρατών μέσω παρόμοιων εκδηλώσεων.
Η Ρουμάνα εκδότρια του οίκου «ΟΜΟΝΟΙΑ» κα Έλενα ΛΑΖΑΡ - η οποία διακρίθηκε για τη μετάφραση στα ρουμανικά μεγάλου αριθμού έργων Ελλήνων και Κυπρίων λογοτεχνών - παρουσίασε στη συνέχεια το έργο των δυο ποιητών και τη βιογραφία τους και εξήρε το ταλέντο του Κύπριου ποιητή κ. Πετούση.
Ακολούθως, ο Κύπριος ποιητής κ. Γεώργιος Πετούσσης διάβασε αποσπάσματα ποιητικών συλλογών του που έχουν μεταφρασθεί στα ρουμανικά. Ο Κύπριος ποιητής διάβασε αποσπάσματα των ποιητικών συλλογών του «Τέλος Χρόνου», «Νήσος τις εν κινδύνω», το ποίημα «Μαρτύρων και ηρώων αθανάτων μνήμη», εμπνευσμένο από τον Απελευθερωτικό Αγώνα, «Το παλιό το τραίνο», κ.α.
Ο Ρουμάνος ποιητής k. Peter Sragher απήγγειλε επίσης μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματά του, ενώ η Λειτουργός της Πρεσβείας κα Μαρία Ξενοφώντος Χρίστου τα απήγγειλε στα ελληνικά.
Το πλήθος κοινού που παρέστη θαύμασε το λυρισμό που χαρακτηρίζει την ποίηση των δυο ποιητών αλλά και το έργο τους που είναι αφιερωμένο είτε σε φάσεις της Ιστορίας της χώρας τους είτε στον έρωτα, την αγάπη καθώς και σε εικόνες της καθημερινής ζωής.
Οι δυο ποιητές ανέφεραν ότι πρωτογνωρίστηκαν στα πλαίσια Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ρουμανία σε επαρχίες της, στην οποία επιλέγονται ποιητές από διάφορα μέρη του κόσμου, που διακρίνονται για το έργο τους. Στα πλαίσια των εν λόγω συναντήσεων, οι ποιητές καλούνται να συντάξουν ποιήματα αφιερωμένα σε μια θεματική που επιλέγει η Κριτική Επιτροπή, η οποία βραβεύει τα καλύτερα ποιήματα και εκδίδει σχετική αναμνηστική έκδοση με τα ποιήματα του κάθε ποιητή. Οι κ.κ. Πετούσης και Peter Sragher βραβεύθηκαν για τα ποιήματα που έχουν συντάξει με θέμα «Ένα παλιό τραίνο».