14/6/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας 14/06/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας. Η σημερινή σύσκεψη που αφορούσε τις κοινότητες Κιτίου, Σοφτάδων, Περβολιών, Τερσεφάνου, Μαζωτού και Κιβισίλι και εντάσσεται στο πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών σε όλη την Κύπρο.

Με το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε:

«Οι κοινότητες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα πολλά απο τα οποία λύνονται εύκολα απο τη στιγμή που η Κυβέρνηση ενεργεί με αποφασιστικότητα αλλά και λιγότερη τυπολατρία σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά. Με αυτό τον τρόπο υποβοηθούνται και οι κοινότητες και η ανάπτυξη των κοινοτήτων μας. Παραδείγματα αυτών των προβλημάτων είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ύδρευση οικιών που έχουν οικοδομηθεί εκτός του δικτύου ύδρευσης. Επιλύουμε ουσιαστικά αυτά τα προβλήματα χωρίς σε καμιά περίπτωση να ενθαρρύνουμε την παράνομη οικοδόμηση. Απλώς, εν είδη αμνηστίας, επιλύουμε κάποια υφιστάμενα προβλήματα. Παράλληλα επιλαμβανόμαστε θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής με την επίλυση περιπτώσεων που αφορούν δρόμους «καρμανιόλες», οι οποίοι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων. Ζητήματα ασφάλειας δεν μπορούν να τυγχάνουν καθυστέρησης λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Κάποια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες είναι μεγάλα υπό την έννοια ότι έχουν αυξημένο κόστος και εκεί η Κυβέρνηση συμπαρίσταται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Και σε εκείνες τις περιπτώσεις όμως είναι επιλογή μας ως Κυβέρνηση να αφήνουμε τον σχεδιασμό να προχωρεί ούτως ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα όταν το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στην επίλυσή τους».

Ερωτηθείς για τη διεξαγωγή ερευνών στο κτηματολόγιο, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι έρευνες είναι εν εξελίξει και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε παράλληλα και στο ζήτημα του ΡΙΚ λέγοντας: «Έχουμε εγκαινιάσει ένα διάλογο με το Συμβούλιο του ΡΙΚ και πρόθεση είναι όπως διευρυνθεί αυτός ο διάλογος με συμμετοχή της Βουλής αλλά και επιφανών προσωπικοτήτων από τον χώρο των ΜΜΕ ούτως ώστε να διαμορφώσουμε και να καθορίσουμε την ταυτότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όταν το πράξουμε αυτό θα είναι ευκολότερο να καθοριστεί και η οικονομική ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο θα νοικοκυρευτεί το ΡΙΚ και θα επιτελεί την αποστολή του με τον ορθό τρόπο. Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε, λειτουργώντας προληπτικά, όσα έχουμε ζήσει αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις σκέψεις που γίνονται για να υποβοηθηθούν τα ΜΜΕ τα οποία έχουν πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι μελετάται απο το Υπουργείο Εσωτερικών το ενδεχόμενο παροχής δωρεάν πληροφόρησης απο το ΚΥΠΕ προς τα ΜΜΕ. Το μικρό ποσό που αντλεί αυτή τη στιγμή το ΚΥΠΕ δεν κρίνεται σημαντικό εκ πρώτης όψεως για τη λειτουργία του, δήλωσε ο κ. Υπουργός.