25/6/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 49ης Διάσκεψης της COSAC


Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της 49ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στα πλαίσια της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Δημήτρης Συλλούρης και Χρίστος Μέσης και η κα Αθηνά Κυριακίδου.
Μεταξύ άλλων, σήμερα συζητήθηκε το θέμα «Ένα Ευρωπαϊκό Μέλλον για τους Νέους». Σε παρέμβασή του ο κ. Σαρίκας συνεχάρη για τις τοποθετήσεις τους τις τρεις, από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, νεαρές εισηγήτριες του θέματος που είχαν προσκληθεί ειδικά για τη Διάσκεψη. Οι εισηγήσεις αυτές, είπε ο κ. Σαρίκας, ανέδειξαν τις υπαρκτές διακρίσεις σε βάρος διάφορων ομάδων του πληθυσμού, που πρέπει να μας απασχολήσουν στο Ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί ώστε οι κοινωνίες να αποβάλουν τις προκαταλήψεις που εγκλωβίζουν τόσο τους πολίτες όσο και τους πολιτικούς σε απόψεις παρωχημένων εποχών, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων για την κατάργηση των διακρίσεων. Ο κ. Σαρίκας διερωτήθηκε ταυτόχρονα κατά πόσο η κατάργηση των διακρίσεων είναι θέμα θέσπισης των αναγκαίων νομοθεσιών ή αποτελεί θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη αφορούσε στη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτνίασης. Στα πλαίσια σχετικής συζήτησης, ο κ. Μέσης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ενδυνάμωσης της έννομης τάξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τελευταίων γεγονότων στην Τουρκία, ο κ. Μέσης επισήμανε ότι η χρήση υπέρμετρης βίας κατά διαδηλωτών είναι καταδικαστέα, υπογραμμίζοντας ότι κάθε κράτος το οποίο επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει πρωτίστως να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών των γειτονικών χωρών.
Στη συνέχεια, ο κ. Μέσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της βελτίωσης της μεταχείρισης των κρατούμενων, της πάταξης της διαφθοράς, της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σημειώσει πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος και ότι θα εξομαλύνει, τέλος, τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, τερματίζοντας τις απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Σύνδεσης, αίροντας το βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και, πρωτίστως, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.