28/6/13

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή αποφοίτησης και ευχαριστώ θερμά την διεύθυνση του Intercollege.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή αποφοίτησης και ευχαριστώ θερμά την διεύθυνση του Intercollege.

Η τελετή αποφοίτησης είναι μια σημαντική μέρα για τους καθηγητές και το προσωπικό του κολλεγίου, για τους γονείς και τους φίλους των αποφοίτων. Όμως, πολύ πιο σημαντική είναι για τους αποφοίτους που, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, στην κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της ανάπτυξης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το Ιntercollege έχει καθιερωθεί ως αξιόλογο και δυναμικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η κυπριακή πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, γιατί αποτελούν έναν ανεκτίμητο πλούτο για την κοινωνία και τον λαό μας.
Η φετινή τελετή αποφοίτησης συμπίπτει χρονικά με μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας που έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την αγορά εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων πτυχιούχων αποτελεί πρόκληση αλλά και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό στα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιλήφθηκε ειδικό Σχέδιο για τοποθέτηση νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας το οποίο απευθύνεται σε άνεργους νέους πτυχιούχους μέχρι 35 χρόνων.
Στα πλαίσια του Σχεδίου, πέραν των 2500 νέοι πτυχιούχοι θα ενταχθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και σε οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για απόκτηση εργασιακής πείρας.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξει προσπάθειες που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του προσοντούχου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.
Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας έχει τεθεί πολύ ψηλά και στις προτεραιότητες των θεσμικών οργάνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σημαντικότερα μέτρα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 κεντρική θέση κατέχει η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων με επιδότηση oκτώ δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, έτσι ώστε να δοθεί μια τουλάχιστον ευκαιρία για απασχόληση ή εκπαίδευση.
Κλείνοντας, και απευθυνόμενη στους αποφοίτους, θα ήθελα να τονίσω ότι η σημερινή τελετή απονομής των πτυχίων επισφραγίζει με επιτυχία το τέρμα μιας επίπονης περιόδου σπουδών στους τομείς που ο καθένας έχει επιλέξει. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού. Για την κυπριακή κοινωνία, στην οποία εισέρχεστε από αύριο ως επαγγελματίες, αποτελείτε μια πολύτιμη προσθήκη στο ήδη πλούσιο σε γνώσεις και προσόντα ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας, το οποίο αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Αξίζετε κάθε έπαινο και είμαι βέβαιη ότι η γνώση που αποκτήσατε θα αποτελέσει ανεκτίμητο εφόδιο για την παραπέρα επαγγελματική σας ανέλιξη. Ως κράτος θα είμαστε δίπλα σας και θα προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε βοήθεια.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων σας.