Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην Κύπρο, στην 27η Διεθνή Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής του Οργανισμού COSPAS-SARSAT, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.
Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση, υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργός Άμυνας, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιπτώσεις ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων.
Μαζί με τον συνάδελφο και φίλο, Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσο Μητσόπουλο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορούμε και που πρέπει να έχουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία δυστυχώς για δεκαετίες αποτέλεσε μια περιοχή αναταραχών.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων, για την ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη κοινών θέσεων, που στόχο έχουν την παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Είμαι αισιόδοξος ότι με την έκβαση αυτής της συνάντησης, θα επιτευχθεί ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός στο ζωτικό αυτό έργο των συστημάτων έρευνας και διάσωσης (SAR) παγκοσμίως, το οποίο έχει ως μοναδικό του στόχο να σώζει τους ανθρώπους των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Το δορυφορικό σύστημα COSPAS-SARSAT είναι ο βασικός πυλώνας στον τομέα αυτό. Ένα σύστημα που από τη στιγμή της ενεργοποίησής του το 1982, έχει κατορθώσει να σώσει τη ζωή σε περισσότερα από 30.000 άτομα, σε περισσότερες από 9.000 περιπτώσεις κινδύνου.
Λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FIR) περνούν καθημερινά εκατοντάδες αεροσκάφη, ενώ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πλοία διασχίζουν την περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR Region) σε ετήσια βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, και πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε επαρκώς στις υποχρεώσεις μας όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα της έρευνας και διάσωσης.
Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε και τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της χώρας μας από τα τουρκικά στρατεύματα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας σε εναέρια μέσα, και στο εγγύς μέλλον, θα ενισχύσουμε επίσης τις δυνατότητές μας και σε πλωτά μέσα.
Πέρα από τις προσπάθειες μας στον ανθρωπιστικό τομέα της έρευνας και διάσωσης, εργαζόμαστε σε συνεργασία με γειτονικές μας χώρες για την επίτευξη της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι,
Διακεκριμένοι συμμετέχοντες,
Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, σε αυτή τη συνάντηση. Θεωρώ πραγματικά προνόμιο το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί σας και ευελπιστώ στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής και στο μέλλον.
Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας μια εποικοδομητική συνάντηση και μια αξέχαστη διαμονή στην Κύπρο.