27/6/13

ΟνομασίαΔιοικητηρίου Διοίκησης Ναυτικής Βάσης Ανθυπασπιστή Κλεάνθους Κλεάνθη (Πέμπτη 27Ιουνίου 2013, στις 11.00 π.μ. στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί)





ΟνομασίαΔιοικητηρίου Διοίκησης Ναυτικής Βάσης Ανθυπασπιστή Κλεάνθους Κλεάνθη
(Πέμπτη 27Ιουνίου 2013, στις 11.00 π.μ. στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί)


Το σημερινό προσκύνημα στο ιερό χώμα της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, να αποδώσουν ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αδικοχαμένους ήρωες της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011.

Με την ονομασία του Διοικητηρίου της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης σε «Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους», τεκμηριώνουμε ανεξίτηλα και προσυπογράφουμε το χρέος μας, έναντι όσων έπεσαν στο καθήκον, το μαύρο εκείνο πρωινό που σημάδεψε τις ζωές μας. Το πρωινό που άλλαξε τον τρόπο σκέψης και αφύπνισε την επίγνωση ενός ολόκληρου λαού.

Η Κύπρος μας βυθίστηκε στο πένθος. Χαροκαμένοι γονείς, ορφανά, μαυροφορημένες σύζυγοι και ένας λαός να συμπαραστέκεται για τον άδικο χαμό των παλληκαριών μας, συνέθεσε ένα αλλιώτικο σκηνικό. Ένα μεγάλο «γιατί», ταξίδευε από στόμα σε στόμα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η απορία και το άδικο, παραχωρούσε τη θέση του στην οργή και στην ανάγκη για δικαίωση.

Μέσα όμως από αυτό το κακό, ξεδιπλώθηκε και πάλι η ελπίδα. Το μάθημα μας το δίδαξε ο Κλεάνθης και τα άλλα παλληκάρια που αψήφησαν τον κίνδυνο αλλά και τις ζωές τους. Προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να σώσουν τους άλλους και να εξασφαλίσουν το στρατόπεδο και τη Ναυτική Βάση την οποία θεωρούσαν δεύτερο σπίτι τους. Προσπάθησαν μαζί να σώσουν και την αξιοπρέπειά μας που ματαιοδοξούσε. Και τα κατάφεραν. Μας υπενθύμισαν πως η προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν έχει πάντα άμεσα και απτά αποτελέσματα. Πως, τους καρπούς της προσπάθειας και του αγώνα, δεν τους γεύονται πάντα αυτοί που ματώνουν. Ότι τα λόγια, πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογα έργα, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Ως Πολιτεία, αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα 13 αδικοχαμένα παλληκάρια μας. Στη συνείδηση, στις καρδιές μας, είναι όλοι τους σύγχρονοι εθνικοί ήρωες. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, βαθμών και επαγγελματικής κατάρτισης, που ενώθηκαν στη δύσκολη στιγμή για να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή και έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Ήρωες που μας υπενθυμίζουν το χρέος και διδάσκουν την ενότητα και τη συλλογική προσπάθεια. 

Σήμερα, με την αφιέρωση του κτιρίου στον αγαπητό μας Κλεάνθη, τιμούμε τη μνήμη ενός σύγχρονου ήρωα. Ενός απλού ανθρώπου που ανέφερε εκτέλεση διαταγής με το αίμα του. Ενός παλληκαριού που δε δείλιασε ούτε για μια στιγμή και προσέτρεξε να εκπληρώσει την αυτονόητη αποστολή που του ανατέθηκε χρόνια πριν. Τότε που με όνειρα και αγάπη για την Πατρίδα και τη θάλασσα, προσέτρεξε να καταταγεί στο πολεμικό ναυτικό της Εθνικής Φρουράς, για να υπηρετήσει σε θέσεις που ανέδειξε και τίμησε με την παρουσία και τη δουλειά του.

Στα πρόσωπα των δικών του ανθρώπων, της αγαπημένης του συζύγου Κάτιας και των παιδιών του Ηλιάνας και Ανδρέα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας. Για τον Κλεάνθη σας, για τον Κλεάνθη όλης της Κύπρου αλλά και για όλους όσοι άφησαν την τελευταία τους πνοή το πρωινό της 11ης Ιουλίου, νιώθουμε υπερήφανοι.Μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής τους, δίνουμε υπόσχεση για συνέχιση της όποιας προσπάθειας για δικαίωση του αγώνα αλλά και της θυσίας τους.

Ως Κυβέρνηση, μέσα από κατάλληλη οργάνωση, συλλογικές διαδικασίες και εμπειρογνωμοσύνη, προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, να αποτρέψουμε νέες τραγωδίες, ίδιες ή παρόμοιες σαν αυτή που τελέστηκε στο Μαρί πριν από δύο περίπου χρόνια. Η ασφάλεια των πολιτών, αποτελεί για το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, ύψιστη προτεραιότητα. Δε θα επιτρέψουμε ολιγωρία ή έλλειψη συντονισμού, βασικά συστατικά στοιχεία που επαυξάνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ασφάλεια και την επιτυχία σε όλα τα επίπεδα δράσης.

Η Τραγωδία στο Μαρί, αναμφισβήτητα, σημάδεψε τον Κυπριακό Ελληνισμό και επηρέασε αρνητικά την οικονομία της χώρας μας. Ο λαός μας όμως, διαθέτει πείσμα και εσωτερικές δυνάμεις. Είναι εργατικός και φιλότιμος. Μπορεί να επαναλάβει το θαύμα του 1974 και να ξανασταθεί όρθιος. Μόνο που τούτη τη φορά, οι βάσεις θα είναι πιο στέρεες. Το χρωστάμε στον Κλεάνθη και τους άλλους αδικοχαμένους αδελφούς μας οι οποίοι, ο καθένας με τη σειρά του, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην πλαγιά της Ναυτικής Βάσης αλλά και στην καρδιά μας. Θέα τους, το απέραντο γαλάζιο που τόσο αγάπησαν. Από ψηλά, ακοίμητοι φρουροί, θα μας θωρακίζουν με δύναμη και αισιοδοξία.

Αιωνία τους η μνήμη.