26/6/13

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ν. Νικολαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ 26/06/2013

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της διαφθοράς ως απειλή στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου, ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε πως η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα της και τα μέτρα για πάταξη του φαινομένου πρέπει να επιβληθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, η διαφθορά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ενδημική και αφορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και το πρόβλημα πρέπει, συνεπώς, να αντιμετωπιστεί ως θέμα αρχής και ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη σοβαρότητα της παρανομίας. Κατά παρόμοιο τρόπο, συνέχισε, οι Κυβερνήσεις πρέπει να καθίστανται υπεύθυνες σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, όπως και τα δημόσια πρόσωπα να ελέγχονται για συσσώρευση πλούτου.
Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε ότι μηχανισμοί και όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Ομάδα GRECO κατά της διαφθοράς και η MONEYVAL κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, πρέπει να ενισχυθούν και οι συστάσεις τους να εφαρμόζονται αδιακρίτως. Εξήρε, επίσης, και τις κατά καιρούς εκθέσεις και συστάσεις της ΚΣΣΕ που έχουν καταπιαστεί με το θέμα, αναφέροντας ότι τα κείμενα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.
Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι η αυξητική τάση του λαϊκισμού στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά. Η προώθηση των συμφερόντων μιας τάξης ανθρώπων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, χάριν ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, είπε, θέτει σε κίνδυνο την αμεροληψία των πολιτικών προσώπων. Εξίσου σημαντικό είναι, πρόσθεσε, να υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μάρτυρες της απαρέσκειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κατεστημένο και τις πολιτικές ηγεσίες. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστική διείσδυση ακραίων πολιτικών στοιχείων στο πολιτικό γίγνεσθαι, εξέλιξη η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία καθώς και τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης.