27/6/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λάρνακας




Απόλυτα ικανοποιημένος από την οργάνωση και την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς να υποδεχθεί τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας.


Στο ΚΕΝ Λάρνακας ο Υπουργός Άμυνας προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν  ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ανδρέας Πετρίδης (Πρόεδρος της Επιτροπής Έλεγχου της Διαδικασίας Κατάταξης και Επιλογής Στρατευσίμων), ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού, επιτελείς του ΓΕΕΦ και οι Διοικητές των ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και ξεναγήθηκε στα συνεργεία κατάταξης των στρατευσίμων.   
Ο κ. Φωτίου στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λάρνακας ενόψει της επικείμενης κατάταξης της νέας κλάσης εθνοφρουρών και ενημερώθηκε από κοντά για τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την όλη οργάνωση υποδοχής και ένταξής των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς.
«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που γίνονται και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι οι δυνατότητες και τα υψηλά επίπεδα οργάνωσης εγγυούνται σίγουρα και την επιτυχία αλλά και την ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες, διαδικαστικές και ουσιαστικές, προκύψουν από την κατάταξη», είπε ο Υπουργός.  
Τόνισε ότι οι νέοι μας προσφέρουν στην πατρίδα μας δύο πολύτιμα χρόνια της ζωής τους και αυτό η Πολιτεία το αναγνωρίζει και το εκτιμά, προσθέτοντας ότι είναι για αυτό το λόγο που το Υπουργείο Άμυνας αλλά και η Εθνική Φρουρά προσπαθούν να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Ανάφερε ότι κατά τη σύσκεψη που είχε στο ΚΕΝ Λάρνακας εξετάστηκε ένα ευρύ θεμάτων όπως θέματα εγκαταστάσεων, θέματα διατροφής, θέματα βασικών αναγκών των εθνοφρουρών, έτσι που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας και ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας.  
«Ενημερώθηκα επίσης και για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων βαθμοφόρων και θέλω να διαβεβαιώσω ότι το σύστημα επιλογής τους γίνεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες και δεν θα επιτρέψω να γίνει οτιδήποτε άλλο. Αδιάβλητες θα είναι οι διαδικασίες και για την επιλογή των βαθμοφόρων αλλά και για την επιλογή των νεοσυλλέκτων στα όπλα που θα ακολουθήσουν μετά την ορκωμοσία τους», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το επιτελείο του καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται ώστε να μην προκύψει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία κατάταξης, απευθύνθηκε προς τους νέους εθνοφρουρούς δίδοντας το ακόλουθο μήνυμα:
«Πράξτε συνειδητά και υπεύθυνα. Αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από το ηθικό χρέος και ενεργείστε με επίγνωση. Εκπληρώστε το αυτονόητο καθήκον προς την Πατρίδα μας και απαρνηθείτε τις εύκολες φωνές της φυγοστρατίας. Υπηρετείστε συνειδητά και προσπαθήστε να αποφύγετε όποιες φωνές ή όποια μηνύματα έρχονται ότι δεν πρέπει να υπηρετήσετε στην ΕΦ.
Η πατρίδα μας είναι υπο ημικατοχή. Η πατρίδα μας απειλείται καθημερινά. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αμφισβητούνται καθημερινά.  Εξασφαλίστε με την εκπαίδευσή σας την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας. Και θέλω να επαναλάβω ότι όσο υπάρχει τουρκική κατοχή, όσο απειλούμαστε από την άλλη πλευρά, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Είναι γι αυτό το λόγο που καλείστε εσείς οι νέοι να υπηρετήσετε τις Ένοπλες μας Δυνάμεις: για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια αλλά και για το μέλλον αυτού του τόπου. Είμαι σίγουρος ότι θα πράξετε το σωστό και θα νιώσετε την απόλυτη ικανοποίηση. Θα κάνετε του γονείς σας αλλά και όλους εμάς υπερήφανους.  
Όσοι όμως δε σέβονται την υφιστάμενη νομοθεσία και για όσους δεν χωράνε ηθικοί φραγμοί παρά μόνο το συμφέρον και η ιδιοτέλεια, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε στη φυγοστρατία να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία, η οποία πλήττει πάνω από όλα τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Θυματοποιεί όμως τους συνειδητούς νέους και διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας. Είμαι ξεκάθαρος και δηλώνω εμφαντικά ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα και αφορούν την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».
Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η νεολαία μας θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στο κάλεσμα της Πατρίδας, θα ταχθεί στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος και θα αντιμετωπίσει με φερεγγυότητα και αίσθημα ευθύνης, τις σύγχρονες προκλήσεις. Ότι θα αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και θα αντισταθεί στα εύηχα συνθήματα ισοπέδωσης και μοιρολατρίας.  Νιώθω πραγματικά ότι έχουμε νέους υπευθύνους και ότι θα πράξουν το  σωστό, και θα πράξουν το εθνικό καθήκον».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο αναμένει τα ποσοστά της φυγοστρατίας να είναι μικρότερα σε σχέση με πέρυσι, ο Υπουργός απάντησε ότι εύχεται να είναι μικρότερη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό» πρόσθεσε «να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί είναι κοινωνικό πρόβλημα και όπως έχω πει είναι πρόκληση και για τις χιλιάδες των νέων μας που συνειδητά κατατάσσονται και θέλουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό λοιπόν. Έχουμε εξαγγείλει κάποια μέτρα και πιθανό να εξαγγείλουμε κι άλλα μέτρα σε λίγες μέρες γιατί θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του».

27/6/13