25/6/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 25/06/2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.


Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Πολιτική Νότιας Γειτονίας με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) καθώς και οι κλιματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια γεύματος οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Anders Fogh Rasmussen.

Αναφορικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της Διακήρυξης της Συνόδου του Βίλνιους που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου στη Λιθουανία. Σε παρέμβασή του, o κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης κοινής στάσης από μέρους της ΕΕ η οποία να ενσωματώνει τις απόψεις όλων των κρατών μελών. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και θα αποτελέσουν τη βάση της Διακήρυξης της Συνόδου, με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή ιδιοκτησία επί της διαδικασίας, τη διαφάνεια και την καλύτερη εφαρμογής της έννοιας «More for More». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία, ειδικά στον δικαστικό τομέα, υποδεικνύοντας την ύπαρξη υποθέσεων που επηρεάζουν συγκεκριμένα κράτη μέλη και ζητώντας όπως αυτές ληφθούν υπόψη πριν την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι φαινόμενα όπως η ερημοποίηση, ακραία καιρικά δεδομένα, η πρόσβαση στο νερό και η έλλειψη τροφίμων προκαλούν μεταναστευτικές πιέσεις και είναι η αιτία αποσταθεροποίησης και έλλειψης ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις διπλωματικές δραστηριότητες των κρατών και σημείωσε ότι, εν όψει της επικείμενης συμφωνίας του 2015 για την κλιματική αλλαγή, η οποία συμπίπτει χρονικά με την ανανέωση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, είναι σημαντικό όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, καθώς και στην εμπλοκή και δράση της σε περιφερειακό επίπεδο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΕΔΜΑ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Kerry για επανέναρξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό θα πρέπει να ενισχυθούν από πλευράς ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο στα σχετικά Συμπεράσματα δεν θα πρέπει να γίνονται αναφορές που κινδυνεύουν να τις παραβλάψουν.

Σε σχέση με τη Νότια Γειτονία οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία. Συζητήθηκε, επίσης, η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπάτης Εκπροσώπου για τη Συρία, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην κοινή δήλωση, μεταξύ άλλων, εκφράζεται υποστήριξη σε μια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος, απαιτείται πρόσβαση σε όλες τις επηρεαζόμενες περιοχές για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αυξάνεται η οικονομική βοήθεια της ΕΕ κατά 400 εκ. ευρώ το 2013 και προσφέρεται στήριξη στον ΟΗΕ για χειρισμό περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία της σταθερότητας της Νότιας Γειτονίας για την ίδια την ΕΕ και υπογράμμισε ότι οι γείτονές μας αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, τόσο πολιτικές όσο και κοινωνικές και οικονομικές, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τις εξτρεμιστικές δυνάμεις. Περαιτέρω, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους Νότιους Εταίρους μας όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ αντιμετωπίζουν τις τεράστιες συνέπειες της συριακής κρίσης, ενώ επισήμανε ότι κάποια κράτη αυξάνουν συνεχώς την εμπλοκή τους στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να μοιράζονται τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είπε, η Ένωση πρέπει να διατηρήσει την εμπλοκή της στη Συρία μέσω διαλόγου με την αντιπολίτευση, ώστε τούτη να καταστεί πιο αντιπροσωπευτική.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την Μεσόγειο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των σχέσεών της με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα και σε ό,τι αφορά τις συνεταιρικές σχέσεις κινητικότητας και τις συμφωνίες φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, και συνεχάρη την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στο πλαίσιο του Διαλόγου.