27/6/13

Συμμετοχή των βουλευτών κ.κ. Φυττή, Χατζηγιάννη και Καυκαλιά στις εργασίες της 22ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη 27/06/2013


Οι βουλευτές κ.κ. Σοφοκλής Φυττής, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ανδρέας Καυκαλιάς, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 22ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου 2013. Την αντιπροσωπία θα συνοδεύουν η Πρώτη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Μαρίνα Αδαμίδου και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Ελένη Γεωργίου.
Γενικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι η διαδικασία «Ελσίνκι +40», που εγκαινιάστηκε στη βάση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού προς μια «Κοινωνία Ασφάλειας», μέχρι το 2015, σηματοδοτώντας την 40ή επέτειο της υπογραφής της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.
Οι Κύπριοι βουλευτές θα λάβουν μέρος σε κοινές και χωριστές συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης –Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα.
Πέραν της συζήτησης και έγκρισης των Ψηφισμάτων των τριών Επιτροπών επί του γενικού θέματος της Συνόδου, θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση πρόσθετα ψηφίσματα για διάφορα θέματα, που απασχολούν τον Οργανισμό, όπως η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, το Κουρδικό πρόβλημα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Θα συζητηθούν επίσης η ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια και η πράσινη ανάπτυξη, η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή του ΟΑΣΕ και η οικονομική μετανάστευση. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αριθμό συμμετεχόντων Κρατών, τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης, της ελευθεροτυπίας και της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών διάκρισης, θα απασχολήσουν επίσης τη Σύνοδο.
Ο κ. Φυττής θα λάβει, εξάλλου, μέρος στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της Συνέλευσης και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών. Κατά τη συνεδρία θα συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις πιο πρόσφατες αποστολές παρακολούθησης εκλογών και άλλες αποστολές σε κράτη μέλη του Οργανισμού, καθώς και θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Συνέλευσης, περιλαμβανομένων τροπολογιών για αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας της Συνέλευσης.
Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, θα συζητηθούν, εξάλλου, θέματα ισότητας των φύλων, στις διάφορες δομές και τομείς δράσης του ΟΑΣΕ. Σε εκδήλωση, τέλος, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, με θέμα την ενδυνάμωση του διαλόγου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας σε ιδιαίτερη συνάντηση στο Φανάρι.