27/6/13

Παρουσίαση προτεραιοτήτων της Βουλευτού κας Στέλλας Κυριακίδου, ως Γενική Εισηγήτρια για τα παιδιά, στη ΚΣΣΕ 27/06/2013

Στα πλαίσια των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2013 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης, η Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τις προτεραιότητες και του κύριους άξονες της δράσης της ως Γενικής Εισηγήτριας για τα Παιδιά, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την επόμενη διετία.
Η κα Κυριακίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριο μέλημα μου, είναι να εισαχθεί η διάσταση της προστασίας των παιδιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και πολιτικών που προάγει το Συμβούλιο της Ευρώπης». Η Κύπρια Βουλευτής, ανέφερε εξάλλου, ότι, μεταξύ των θεμάτων που θα την απασχολήσουν κατά την υπό αναφορά περίοδο, θα είναι η προώθηση και εφαρμογή περισσότερο φιλικών διαδικασιών για το παιδί, ειδικά, στους ευαίσθητους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επισκέψεις εργασίας σε συγκεκριμένες χώρες, έτσι ώστε να δώσει ώθηση στην αξιοποίηση καλών πρακτικών και στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων.
Ένας άλλος τομέας προτεραιότητας της, θα είναι η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, όπως και η προώθηση της επικύρωσης της Σύμβασης Λανζαρότε, από όσο το δυνατό περισσότερα κράτη μέλη του Οργανισμού. Η εξασφάλιση χρηματοδότησης εκ μέρους του Ιδρύματος Λεβέντη για την προώθηση της πιο πάνω εκστρατείας στην Κύπρο, ανέφερε εξάλλου, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην πραγματοποίηση σχετικής διαφωτιστικής εκστρατείας στην Κύπρο, όσο και στην επικύρωση της σχετικής Σύμβασης από τη χώρα μας.
Τέλος, η κα Κυριακίδου επισήμανε την ανάγκη όπως όλοι μεριμνήσουν για την ευημερία των παιδιών, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, της οικονομικής κρίσης, όπου τα παιδιά βιώνουν πολλαπλές προκλήσεις και κινδύνους. Εκτός από τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, τόνισε, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις δομές μας και να επενδύσουμε σε πολιτικές που να διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, μακριά από σκοπιμότητες και διακρίσεις και με κύριο γνώμονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά θύματα βίας ή αυτά όσα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.