21/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γκάμπια 21/06/2013

Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γκάμπια, με έδρα το Ραμπάτ, Μαρόκο, κ. Lamin Kaba Bajo.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Bajo αναφέρθηκε στις εξαίρετες εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Γκάμπια και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκανε, επίσης, αναφορά στη βοήθεια που παρέχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στη Γκάμπια στον τομέα της ανάπτυξης ικανοτήτων και πάνω σε αυτό πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί ένα έθνος από το να εκπαιδεύσεις τον πληθυσμό του.

Οι δυο χώρες, ανέφερε ο κ. Πρέσβης, έχουν κοινό ενδιαφέρον για την ύπαρξη ενός ειρηνικού κόσμου και εξέφρασε, στη συνέχεια, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα όσον αφορά στην παγκόσμια ασφάλεια.

Κάνοντας αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση της Γκάμπια για αναβάθμιση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι πρόθεση μας, πρόσθεσε, να προωθήσουμε τη συνεργασία των χωρών μας σε τομείς που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ζωής των λαών μας, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η υγεία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δασοκομία και το περιβάλλον.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας πως το Δεύτερο Σχέδιο Δράσης της Κοινής Στρατηγικής Αφρικής-Ευρώπης, που συμφωνήθηκε κατά την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής στην Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2010, παρέχει το ιδανικό πλαίσιο για μια ενισχυμένη και αμοιβαία επωφελή διμερή συνεργασία.

Όσον αφορά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Κύπρος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να εργαστεί σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. «Μια σειρά από μέτρα έχουν υιοθετηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα ακολουθήσουν και άλλα», είπε, προσθέτοντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Αποστολής των Καλών του Υπηρεσιών, η οποία στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και κοινώς αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Η λύση πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του και όχι κάποιας τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε, τέλος, τον νέο Πρέσβη της Γκάμπια στην Κύπρο και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Yahya A.J.J. Jammeh και τον φίλο λαό της Γκάμπια τους θερμότερους χαιρετισμούς του και ένα μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.