21/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Περού 21/06/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Περού, με έδρα τη Ρώμη, κ. Alfredo Arosemena Ferreyros.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Arosemena αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ όταν τέθηκε σε ισχύ στις αρχές αυτού του χρόνου η Συμφωνία Εμπορίου. Όταν εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία, είπε ο κ. Arosemena, θα μπορούν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και του Περού να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για ενίσχυση της δυναμικής των διμερών τους σχέσεων. Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στην έγκριση της εν λόγω Συμφωνίας όταν είχε την Προεδρία της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο νέος Πρέσβης επανέλαβε την υποστήριξη του Περού στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Arosemena έκανε επίσης αναφορά σε γνωστές περουβιανές προσωπικότητες οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου όπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Javier Perez de Cuellar, ο Πρέσβης Alvaro de Soto, και ο Ναύαρχος Mario Sanchez. Στη συνέχεια, ο νέος Πρέσβης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών μέσω της εγκαθίδρυσης ενός Μηχανισμού Πολιτικής Διαβούλευσης και της επίτευξης συμφωνίας για κατάργηση των θεωρήσεων για τα διπλωματικά και ειδικά διαβατήρια, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Κύπρου και του Περού.
Τέλος, ο κ. Arosemena εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες έχουν τεράστιες προοπτικές για διμερή συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Έφερε δε ως παράδειγμα μια συμφωνία για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας τον πολιτιστικό πλούτο και την ποικιλομορφία του Περού και της Κύπρου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση του θα του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και του ανέφερε ότι φτάνει στην Κύπρο σε μια δύσκολη στιγμή για το νησί. Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες, είπε ο κ. Πρόεδρος, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφέρει νέες προοπτικές για την οικονομική αναζωογόνηση του νησιού, την οποία σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με άλλες χώρες.

Η κρίση είναι και πρόκληση και ευκαιρία να αναπτυχθούμε και να γίνουμε πιο δυνατοί, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με σκληρή δουλειά και δέσμευση θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στις προσπάθειες μας για ανάπτυξη και ευημερία. Προς αυτό τον σκοπό, ανέφερε, προσβλέπουμε στο να έχουμε το Περού ως ένα στενό εταίρο μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των Καλών του Υπηρεσιών, με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς. Ο στόχος μας δεν είναι οι διαπραγματεύσεις ως αυτοσκοπός αλλά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης».

Στην τελετή παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.