21/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας του Νεπάλ 21/06/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας του Νεπάλ, με έδρα το Τελ Αβιβ, κ. Prahlad Kumar Prasai.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Πρέσβης του Νεπάλ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντοτε θερμές, φιλικές και εγκάρδιες και χαρακτηρίζονταν από τον αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και κατανόηση προς τις απόψεις και τα συμφέροντα της κάθε μιας από τότε που εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Νεπάλ και Κύπρου στις 18 Αυγούστου 1980.
Η Κύπρος και το Νεπάλ, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών και έχουν πίστη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη τους. Και οι δύο χώρες, είπε, συνεργάστηκαν σε διάφορα διεθνή φόρα στο παρελθόν και έχουν παρόμοιες απόψεις για διάφορα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Prasai επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια λύση σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι, ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει περισσότερες ευκαιρίες να ενισχύσει την πρόοδο και ευημερία του λαού της και ευχήθηκε όπως η οικονομία της Κύπρου και η ευημερία του λαού της ανακάμψουν σύντομα. Ο νέος Πρέσβης συνεχάρη επίσης την Κύπρο για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις και οι διαπροσωπικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες είναι περιορισμένες, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, υπάρχει τεράστια προοπτική για αυξημένη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εργοδότησης, του τουρισμού και της εκπαίδευσης προς όφελος και των δύο λαών. Κάλεσε επίσης περισσότερους Κύπριους να επισκεφθούν τη χώρα του και ως τουρίστες αλλά και ως επενδυτές. Η παρουσία υπηκόων του Νεπάλ στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Πρέσβης, παρότι μικρή σε αριθμό, θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω εδραίωση των δεσμών των δύο χωρών. Εξέφρασε, επίσης, τη δέσμευση του ότι θα εργαστεί για σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα ενισχύεται ολοένα στο μέλλον.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικρότησε την απόφαση του Νεπάλ για διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο αφού, όπως είπε, είναι το πρώτο βήμα προς την εδραίωση της μετάβασης προς τη δημοκρατία στο Νεπάλ και ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές είναι παραδοσιακά εγκάρδιες και φιλικές. Παρόλο, είπε, που οι χώρες μας βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους, αυτό δεν πρέπει να μας, εμποδίζει από το να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, λέγοντας ότι, παρόλες τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Προς αυτό τον σκοπό, υπογράμμισε, έχει υιοθετηθεί σειρά από μέτρα που σκοπεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στο να την κάνουν πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, τόνισε, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και ανάπτυξη και, βέβαια, η ενέργεια.
Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Αποστολής των Καλών του Υπηρεσιών του, η οποία στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.
Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, πρώτιστα, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως σύνολο και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς».
Στην τελετή παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.