14/6/13

Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 14/06/2013



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, η 7η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013
.
Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό €39,4 εκ., από τα οποία το 50% αφορά συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας της ΕΕ και στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των αλιευτικών περιοχών.
Στη συνεδρία συμμετείχαν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και φορείς αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στη συνεδρία συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παρατηρητές.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η υλοποίηση του Προγράμματος είναι πολύ ενθαρρυντική και η συντονισμένη προσπάθεια υλοποίησης θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε το Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού συγχάρηκαν την Κύπρο για την επιτυχή λειτουργία του Προγράμματος, διαβεβαίωσαν ότι θα καταβληθεί εκ μέρους της Επιτροπής κάθε προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος στο πλαίσιο της πολιτικής για χρηστή διαχείριση και κατά τρόπο που το Πρόγραμμα αυτό να συμβάλει στην ανάπτυξη της αλιείας στη χώρα και, στη μείωση, κατά το δυνατόν, των αρνητικών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της συνολικής προόδου στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος αναφέρθηκε ότι o προϋπολογισμός του Προγράμματος, μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως μέσα από 26 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που έχουν εκδοθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό ύψους €52,8 εκ. ή σε ποσοστό 133,9% του προϋπολογισμού του Προγράμματος. Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης από τους Δικαιούχους μέχρι τις 31 Μαΐου 2013 ανέρχεται σε €28,7 εκ., ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό υλοποίησης 72,8%. Από το σύνολο των δαπανών έχει πιστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό ύψους €25,6 εκ. και έχουν εισπραχθεί €12,7 εκ. (βάσει του ποσοστού 50% που δικαιούται η Κύπρος). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 64,4% των κοινοτικών πόρων του Προγράμματος. Με βάση τις δαπάνες που έχουν ήδη διενεργηθεί, oι ελάχιστοι στόχοι απορρόφησης που τέθηκαν, σύμφωνα με τον Κανόνα ν+2, έχουν ήδη υπερκαλυφθεί μέχρι και το 2014.
Τα έργα τα οποία υλοποιούνται αφορούν κυρίως στην προσαρμογή της αλιευτικής προσπάθειας, στην ανανέωση και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, στην αναδιάρθρωση μέρους του αλιευτικού στόλου, στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας καθώς και στην περαιτέρω προώθηση της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων. Αφορούν, επίσης, συλλογικές δράσεις για τον αλιευτικό τομέα, τη στήριξη των νέων αλιέων για αγορά αλιευτικού σκάφους καθώς και την πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων και αποχώρησή τους από το επάγγελμα. Έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα υποδομής τα οποία αφορούσαν την κατασκευή τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας, τα βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια Κάτω Πύργου και Πωμού, καθώς και την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου και πέντε παράλληλων κυματοθραυστών στο Ζύγι. Πρόσθετα, μέσα στο 2012 έχουν ενταχθεί πέντε έργα που αφορούν τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με τεχνητούς υφάλους σε τέσσερις περιοχές (Λεμεσός, Πάφος, Παραλίμνι και Αγία Νάπα) και την ανακατασκευή του νοτιοανατολικού κρηπιδώματος στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Τριάδας. Επίσης, προωθούνται έργα που αφορούν στην ανάπλαση και επέκταση υποδομών στις αλιευτικές περιοχές καθώς και σε σχέση με τον αλιευτικό τουρισμό.
Κατά τη συνεδρία έγινε ενημέρωση για την πρόταση τροποποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης μέσω γραπτής διαδικασίας και η οποία υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Η ανάγκη για αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος προέκυψε από την ένταξη της Κύπρου σε Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από τη δυνατότητα που παρέχεται, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, για αύξηση του ποσοστού κοινοτικής συνεισφοράς. Πρόσθετα, έγινε ενημέρωση για την ετοιμασία των προγραμματικών εγγράφων με στόχο την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Τα Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ενέκριναν την Ετήσια Έκθεση Εκτέλεσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για το 2012.