18/6/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Στυλιανίδη για την οικονομία 18/06/2013


Υπάρχουν πολλές ελπίδες για επανεκκίνηση της οικονομίας και για να υπάρξει ανάπτυξη, φτάνει να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, ξεκινώντας από τον τραπεζικό τομέα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Είναι ευχή όλων μας να υπάρξει μείωση των επιτοκίων, διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα υπόβαθρο για να έχουμε ανάπτυξη και νέες επενδύσεις.

Για την Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρος ο στόχος για προσέλκυση επενδύσεων, είτε ξένων είτε εγχώριων, έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη. Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική κρίση και δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό από τη μια μέρα στην άλλη.

Από τη στιγμή, όμως, που μπαίνουμε σε μια ομαλοποίηση και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος – ήδη έχουμε μπει – προσβλέπουμε στην έξοδο της Τράπεζας Κύπρου, ως συστημικής τράπεζας, από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν, υπάρχει ένας στόχος για το τέλος Ιουλίου. Όλα αυτά δημιουργούν όντως ένα περιβάλλον για να έχουμε το πιο πρόσφορο έδαφος για μείωση επιτοκίων και για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Σήμερα αναμένεται το πρώτο μεγάλο βήμα της αναδιάρθρωσης, σε συνεννόηση και με την ΕΤΥΚ, και ελπίζουμε από δω και πέρα να κυλήσουν όλα ομαλά και αυτή η ομαλοποίηση να καταστεί το υπόβαθρο της νέας επανεκκίνησης της οικονομίας και της νέας αναπτυξιακής αρχής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με τις δηλώσεις του εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Πιστεύω ότι αυτός ο τόπος έχει ελπίδες όχι μόνο επιβίωσης αλλά και επανεκκίνησης της οικονομίας με στόχο μια νέα ανάπτυξη. Γιατί όχι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, ο τραπεζικός τομέας να ξαναβρεί τη ζωντανή και δυναμική του πορεία. Όμως, χρειάζεται χρόνος. Δεν θα γίνουν αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτός ο τόπος, ωστόσο, έχει δυνατότητες επιβίωσης και τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό που θα πρέπει όλοι να βασιστούμε σε αυτό και να ξεχωρίσουμε και πάλι.

Έχουμε πάρα πολλές ελπίδες, φτάνει να έχουμε το μυαλό μας και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, φτάνει να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, ξεκινώντας από τον τραπεζικό τομέα».