14/6/13

Ανακοίνωση σχετικά με την πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα 14/06/2013


Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον
Η πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα αποτελούσε διεθνή πρακτική η οποία έχει σταματήσει λόγω της έναρξης ισχύος Διεθνών και Περιφερειακών Συμβάσεων για τη Θάλασσα
που αφορούν στην παρεμπόδιση της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίψεις ουσιών και άλλων υλικών. Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Φρουράς, η πρακτική έχει τερματιστεί πριν από 20 χρόνια (1993).

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στη δημόσια υγεία αν οι εκρηκτικές ύλες αφεθούν αδιατάρακτες. Από δημοσιευμένες μελέτες που έγιναν σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες έχουν ποντίσει κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, δεν ανιχνεύτηκαν εκρηκτικές ουσίες σε ψάρια ή σε οστρακοειδή ή σε ιζήματα στις περιοχές που έχουν ποντιστεί πυρομαχικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο στον αργό ρυθμό διάβρωσης της ατσάλινης θωράκισης των βλημάτων η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικές εκατοντάδες χρόνια. Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που υπάρχουν η επικρατούσα επιστημονική άποψη είναι ότι ο κίνδυνος ευρύτερης ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από διαλυμένες εκρηκτικές ουσίες θεωρείται ότι μπορεί να αποκλειστεί. Στην Κύπρο παρακολουθούνται ψάρια-δείκτες, θαλάσσια νερά και ορισμένα ιζήματα για τη ρύπανση της θάλασσας. Ο μόλυβδος ο οποίος αποτελεί ένα από τα συστατικά των εκρηκτικών υλών, με βάση τις πληροφορίες της Εθνικής Φρουράς, παρακολουθείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι διαχρονικές συγκεντρώσεις δεν είναι ανησυχητικές (είναι σε συγκεντρώσεις των αποδεκτών ορίων των επιφανειακών νερών και των ορίων των εδώδιμων ψαριών). Παρόλα ταύτα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα παρακολουθούν το θέμα και σε περίπτωση που υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα επιστημονικά ευρήματα, στοιχεία ή πληροφορίες θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα χρειαστούν για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.