7/6/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην κατάθεση θεμέλιου λίθου στο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ 07/06/2013

Είναι ιδιαίτερη η χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο του οικήματος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ).

Η παρουσία μου καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά για την παιδεία του τόπου μας. Παράλληλα, αποδεικνύει τον μεγάλο σεβασμό μας στο πολυσήμαντο έργο του Έλληνα Κύπριου εκπαιδευτικού, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διέρχεται η πατρίδα μας.

Οι Έλληνες Κύπριοι εκπαιδευτικοί διαδραμάτισαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ιστορικού πλαισίου της Κύπρου. Οι λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης ήταν οι βασικοί αμύντορες της εθνικής μας ταυτότητας και της διαφύλαξης της ελληνικής παιδείας κατά τα δύσκολα χρόνια της αποικιοκρατίας. Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που διαμόρφωσαν και γαλούχησαν τη γενιά του 1955-59, η οποία με τους αγώνες και τις θυσίες της οικοδόμησε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν την απεριόριστη εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

Είναι αναντίλεκτο ότι η Μέση Εκπαίδευση, καθηγητές και μαθητές, έδωσε δυναμικά το παρών της στον απελευθερωτικό αγώνα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ανέγερση του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύσταση της Οργάνωσης των Καθηγητών.

Όπως είναι γνωστό, η ΟΕΛΜΕΚ ιδρύθηκε με την καθοδήγηση του Εθνάρχη Μακαρίου για να αποτελέσει βασικό πυλώνα στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα. Η ΟΕΛΜΕΚ τα χρόνια εκείνα υπήρξε αποκλειστικά εθνική και εκπαιδευτική έπαλξη που είχε αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση της ελληνορθόδοξης παιδείας μας έναντι των αφελληνιστικών επιδιώξεων της Αποικιοκρατίας.

Θα ήθελα τούτη την ώρα, εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας, και με την ευκαιρία των εξηντάχρονων της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών, να αποτίσω φόρο τιμής και σεβασμού στους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στα χρόνια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο εκπαιδευτικός κόσμος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθιστώντας την Κύπρο μια χώρα με υψηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, έτοιμη να συναγωνιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως κοινωνία, είναι να δώσουμε όραμα και πραγματική ελπίδα για το αύριο, στους νέους και στις νέες μας που βιώνουν τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από μία σύγχρονη παιδεία με θεμέλια την πολιτισμική, ιστορική συνέχεια και τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Αλλά και την καλλιέργεια στους νέους μας ενός υγιούς προβληματισμού που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής μας μακριά από ρατσιστικές αντιλήψεις ή την μισαλλοδοξία.

Οραματιζόμαστε και υλοποιούμε μια εκπαιδευτική πολιτική που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Θέλουμε μια παιδεία που θα ισχυροποιεί την ιστορική ταυτότητα και την εθνική συνείδηση των νέων της πατρίδας μας και ταυτόχρονα θα καλλιεργεί την αποδοχή των συνανθρώπων μας ανεξάρτητα φυλής, φύλου, καταγωγής ή χρώματος. Επιδιώκουμε μια παιδεία που θα συνδέει την απόκτηση γνώσης από τους νέους ανθρώπους με τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο στην αγορά εργασίας.

Απευθυνόμενος σήμερα στους λειτουργούς της παιδείας θα ήθελα να επαναλάβω τους πέντε βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής:

1. Η ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης,
2. Ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων,
3. Η αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης,
4. Η στήριξη και ενίσχυση του κάθε εκπαιδευόμενου και η αναγνώριση της διαφορετικότητας και
5. Η ενίσχυση και αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης όλων των υπαρχόντων προγραμμάτων να προχωρήσουμε στη βελτίωση τους και όπου χρειάζεται να άρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία. Αυτό το οφείλουμε στα παιδιά μας, στη νέα γενιά.

Στον τομέα της εργοδότησης των εκπαιδευτικών, προεκλογική μας δέσμευση ήταν η επαναδιαπραγμάτευση προνοιών της δανειακής σύμβασης, οι οποίες θα οδηγούσαν στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και με τη δική σας συμβολή, επιτυγχάνοντας την εργοδότηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκτάκτων εκπαιδευτικών που για χρόνια υπηρετούσαν την παιδεία.

Οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, με την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και γενικότερα της Πολιτείας, έχουν επωμισθεί την ευθύνη, σε μια εποχή που κυριαρχεί η αγωνία και η αβεβαιότητα, να δώσουν στα παιδιά μας ελπίδα για το αύριο.

Είμαι βέβαιος ότι με το πείσμα και το φιλότιμο που διακρίνουν τον λαό μας, αλλά και με σωστές πολιτικές αποφάσεις, θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά και θα ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες. Η ανέγερση του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο σήμερα θεμελιώνουμε, καταδεικνύει και αυτή τη θέληση του λαού μας να συνεχίσει να δημιουργεί και να οικοδομεί το μέλλον. Συγχαίρουμε την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία μετά από 60 χρόνια ζωής και προσφοράς στην παιδεία του τόπου προχωρεί στη δημιουργία της πρώτης ιδιόκτητης στέγης.

Κλείνοντας, ευχαριστώ την ΟΕΛΜΕΚ για την πρόσκληση να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο του οικήματος της Οργάνωσης. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρώντας την παιδεία ως τον θεμέλιο λίθο κάθε κοινωνίας, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τους λειτουργούς της.

Εύχομαι σύντομα αυτό το κτήριο να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει έπαλξη, η οποία θα συμβάλει στην αναγέννηση της παιδείας και της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση.