7/6/13

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, (Λουξεμβούργο) 07/06/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ), η πρόταση Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Οργανισμό της ΕΕ για συνεργασία και κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του Νόμου (Europol), το θέμα των προσφύγων από τη Συρία, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ελεύθερης διακίνησης προσώπων στην επικράτεια της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την πρόοδο των εργασιών του ΚΕΣΑ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νομοθετικό πακέτο του ΚΕΣΑ και συνεχάρη την Ιρλανδική Προεδρία και τα κράτη μέλη για τις εντατικές προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα για την ουσιαστική εφαρμογή του νομοθετικού πακέτου, λαμβανομένης υπόψη και της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία.

Όσον αφορά την πρόταση Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον Οργανισμό της ΕΕ για συνεργασία και κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του Νόμου (Europol), τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αντίθεση τους ως προς τη συγχώνευση της Ευρωπόλ με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL). Ταυτόχρονα υπογράμμισαν την ανάγκη για ενίσχυση της ποιοτικής ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία θα βασίζεται σε αρχές αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ Europol και κρατών μελών. Στη σχετική παρέμβαση του ο κ. Νικολάου χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Europol και τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της λειτουργίας των δύο οργανισμών, στη βάση της ενίσχυσης της συνεργασίας τους και όχι της συγχώνευσης.

Οι Υπουργοί συζήτησαν περαιτέρω για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς επίσης και την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Η Προεδρία ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί από τον Μάρτιο 2011 που ξεκίνησαν οι ταραχές στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν ενώπιον των Υπουργών ο αριθμός των Σύρων υπηκόων που έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές χώρες έχει ξεπεράσει το ενάμιση εκατομμύριο. Στη σχετική παρέμβαση του ο κ. Νικολάου εξέφρασε την προθυμία της Κύπρου να συμμετάσχει σε πιθανό σχέδιο εκκένωσης και επαναπατρισμού πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και υπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν στη Συρία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε ένα σχέδιο με τη μορφή της άμεσης διέλευσης (direct transit) από το νησί, σύμφωνα με το οποίο η παραμονή τους θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, μέχρι τη μετάβαση τους στον επόμενο τους σταθμό.