17/5/13

Συναντήσεις του Υπουργού Γεωργίας




Παρασκευή, 17/5/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε, σήμερα, διαδοχικές συναντήσεις, στο γραφείο του, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Εργοδοτικού Συνδέσμου Συσκευαστών και Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών και Σταφυλιών και της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων και τέλος, με εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ-ΔΑΖ).


Στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Εργοδοτικού Συνδέσμου Συσκευαστών και Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών και Σταφυλιών και της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ανταλλάγησαν απόψεις, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τις εκταρικές επιδοτήσεις, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και το Μητρώο Αγροτών.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων. Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στις ζημιές που προκύπτουν στα μελίσσια τους από τους μελισσοφάγους. Επίσης, εξέφρασαν, τις ανησυχίες τους για την πορεία του κυπριακού μελιού στην εγχώρια αγορά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι πωλήσεις του κυπριακού μελιού πλήττονται, μεταξύ άλλων, από μέλι αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο προέρχεται από τα κατεχόμενα και πωλείται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και από τον αποκλεισμό του κυπριακού μελιού από μεγάλες υπεραγορές. Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα εξεταστούν τα προβλήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας και ταυτόχρονα θα γίνουν τα κατάλληλα διαβήματα και προς άλλες υπηρεσίες, ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΚΟΚ-ΔΑΖ, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από την αύξηση του πληθυσμού της ποντίκας και συμφωνήθηκε η μαζική συμμετοχή των οργανωμένων κυνηγών στην προσπάθεια για καταπολέμησή της. Ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες όπως αυξηθεί η ποσότητα που διατείθεται από το αρμόδιο τμήμα – το Τμήμα Γεωργίας – προς την Υπηρεσία Θήρας, η οποία είναι αρμόδια για την διάθεσή της για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου τρωκτικού. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΚΟΚ-ΔΑΖ έθεσαν το αίτημα όπως καταρτιστεί διαρρυθμιστικό σχέδιο με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς.

------------------------------------