29/5/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ



Τρίτη, 28/5/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαΐου, στο Δουβλίνο.


Τη Σύνοδο απασχόλησαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την τελική υιοθέτηση των οποίων έχει θέσει ως στόχο η Ιρλανδική Προεδρία στο Συμβούλιο Γεωργίας του Ιουνίου. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της εξαίρεσης των μικρών παραγωγών από την όποια μείωση υπάρξει λόγω μη διαθεσιμότητας των ανάλογων κονδυλίων, για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο κ. Κουγιάλης επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στα νέα κράτη μέλη ώστε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα ευέλικτο και απλό σύστημα στήριξης, το οποίο δεν θα δημιουργεί αυξημένο διοικητικό κόστος στους παραγωγούς και στις εθνικές διοικήσεις.

Στη Σύνοδο συμμετείχε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και τους εισηγητές των Κανονισμών για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Ο κ. Κουγιάλης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας κ. Paolo de Castro και τον εισηγητή του Κανονισμού για την αγροτική ανάπτυξη και τις άμεσες πληρωμές κ. Luis Manuel Capulas Santos. Ο κ. Υπουργός ζήτησε τη στήριξή τους για ικανοποίηση του κυπριακού αιτήματος για αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη σε 85% για τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, καθώς και την αύξηση του δημοσιονομικού φακέλου της Κύπρου. Ο κ. Κουγιάλης ζήτησε, επίσης, από τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Dacian Ciolos την επίσπευση της έγκρισης του αιτήματος της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη σε 85% στην παρούσα δημοσιονομική περίοδο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο κ. Υπουργός είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με τον οποίο συμφώνησε την εφαρμογή στρατηγικής με στόχο την ικανοποίηση των κοινών θέσεων Ελλάδας και Κύπρου για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

-----------------------------------------