3/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 03/05/2013 10:02

1.Τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ από τις 5 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος  θα παραστεί ιδιωτικά στη λειτουργία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Πανάγιου Τάφου και στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην αναζήτηση των καλύτερων τρόπων διαχείρισής τους.

2. Πολύ σημαντική για το Ισραήλ χαρακτήρισε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μάικλ Χαράρι την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα του, σημειώνοντας ότι στέλλει διάφορα μηνύματα.  Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ισραηλινός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία ουδόλως επηρεάζει τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.
3.Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι ουδέποτε τέθηκε στον ίδιο θέμα κουρέματος καταθέσεων. Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Σιαρλή είπε επίσης ότι ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και το κράτος είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και της ζημιάς που επρόκειτο να ακολουθήσει και για αυτό δεν έλαβαν μέτρα.  Εξάλλου, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργο Πούφο, ο οποίος επίσης κατέθεσε στην Επιτροπή, οι ανείσπρακτες φορολογίες υπολογίζονται στο 0,1% του συνολικού ΄τζίρου’ της δεκαετίας 2002 – 2012.
4. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως ενέχυρο για τους σκοπούς των πιστωτικών συναλλαγών του Ευρωσυστήματος (την παροχή, δηλαδή, ρευστότητας από την ίδια στις τράπεζες) ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα υπόκεινται σε ειδικά ποσοστά μείωσης (haircut).
5. Απέρριψε προσφυγή του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) για αναίρεση προηγούμενης απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (ΓΔΕΕ) όσον αφορά στην καταχώρηση κοινοτικού σήματος HELLIM για γαλακτοκομικά προϊόντα από γερμανική εταιρεία, λόγω του ότι δεν αφορούσε νομικά ζητήματα, αλλά τα πραγματικά περιστατικά της διαφοράς.
6. Από πλευράς του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της μίσθωσης αεροσκαφών, την αναδιάρθρωση δρομολογίων που προβλέπονται ήδη από το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τη σύμπτυξη υπηρεσιών για την εξοικονόμηση πόρων, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.
7. Η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ δεν θα αποτύγχανε εάν μια χώρα αποχωρούσε, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι, ειδικά για την Ελλάδα, οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο είχαν συζητηθεί όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
8. Ο διευθυντής της εταιρείας Draap, με έδρα την Κύπρο, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 50.000 ευρώ και εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή επειδή μεταξύ 2007-9 διέθετε στη Γαλλία κρέας αλόγου παρουσιάζοντάς το σαν βοδινό χαλάλ.
9. Μπενφίκα και Τσέλσι  διεκδικούν στις 15 Μαΐου στο Άμστερνταμ το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ. Η Τσέλσι με τρία γκολ σε εννέα λεπτά (50` - 59`) ανέτρεψε με 3-1 το 0-1 της Βασιλείας από το α’ ημίχρονο και προκρίθηκε στον τελικό του Άμστερνταμ όπου θα διεκδικήσει το δεύτερο σερί ευρωπαϊκό της τρόπαιο μετά την περσινή κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.  Η Μπενφίκα νίκησε 3-1 τη Φενέρμπαχτσε και επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 23 χρόνια.
10. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε όπως θεσμοθετήσει βραβείο που θα απονέμεται σε ειδική τελετή κάθε χρόνο στην καλύτερη νεάνιδα αθλήτρια του Στίβου εις μνήμην της πρωταθλήτριας στο άλμα επί κοντώ Μαριάννας Ζαχαριάδη.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)