3/5/13

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης»



3/5/2013
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους σχετικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» που αφορά στις ενέργειες της Αστυνομίας στο θέμα των πρόσφατων απειλητικών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας επιστολών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Η Κυβέρνηση δεν δέχεται αβασάνιστα τις οποιεσδήποτε υπόνοιες ή υποψίες κατά των λειτουργών του Τύπου. Σέβεται απόλυτα τους λειτουργούς του Τύπου και τους καλεί να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα και με πλήρη ελευθερία στην διατύπωση της άποψης ή έκφρασής τους.
Οι ισχυρισμοί που περιέχονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης είναι εξαιρετικά σοβαροί, γι’ αυτό και θα ζητήσω την πλήρη διερεύνησή τους. Πρόθεσή μου είναι να συζητήσω το όλο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα και το διορισμό Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή».
Σε παρατήρηση ότι με τη δήλωσή του δεν δείχνει πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο τουΑρχηγού Αστυνομίας, ο κ. Υπουργός είπε: «Οι ισχυρισμοί, όπως έχω επισημάνει, είναι εξαιρετικά σοβαροί όπως αυτοί δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Πολίτης». Γι’ αυτό το λόγο τα θέματα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν. Αυτό δεν σημαίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την αναγκαιότητα να διερευνηθούν πλήρως τα όσα περιέχονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας».
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι εντολής, ο κ. Νικολάου τόνισε: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Υπουργός δεν έχουν καμία ανάμιξη στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας. Γι’ αυτό θέλω να διακρίνω την οποιαδήποτε ενέργειά μας από αυτά τα γεγονότα και από αυτά τα καθήκοντα, τα οποία είναι καθήκοντα της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα. Απ’ εκεί και πέρα, θέλω να επισημάνω ότι η διερεύνηση θα αφορά στους ισχυρισμούς που περιέχονται στο δημοσίευμα. Ουσιαστικά η προσπάθειά μας είναι να διερευνηθούν με ταχύτητα, με πλήρη ανεξαρτησία και σε βάθος ώστε να μην παραμένει οποιαδήποτε εντύπωση να αιωρείται αναφορικά με προθέσεις της Αστυνομίας».
Ερωτηθείς αν είχε επικοινωνία με τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε μιλήσει στο πλαίσιο της καθημερινής επικοινωνίας που έχουμε.Απλώς τον ενημέρωσα εάν έχει δει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Δεν έχω συζητήσει τίποτε μαζί του που να αφορά στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος ή τις οποιεσδήποτε σκέψεις ή προθέσεις μου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών των δημοσιογράφων από την Αστυνομία πλήττει τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι όλες οι Αρχές της Δημοκρατίας πρέπει να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους λειτουργούς του Τύπου και το έργο το οποίο επιτελούν:«Γι’ αυτό το λόγο, στο πλαίσιο της διερεύνησης που πρέπει να γίνει, θα εμπίπτει το όλο ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο η Αστυνομία έχει χειριστεί το θέμα. Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε περαιτέρω δήλωση προτού συζητήσω το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα και ενόψει και της διεξαγωγής οποιασδήποτε έρευνας επί του θέματος αυτού».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει τεθεί κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Νικολάου είπε ότι «η προσπάθειά μας είναι να ερευνηθεί πλήρως και εις βάθος από ανεξάρτητο ανακριτή και σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Το ποια πρόσωπα θα κληθούν να ανακριθούν επί του θέματοςαυτούείναι θέμα το οποίο αφορά στον Γενικό Εισαγγελέα και τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή».

----------------------------