29/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 29/05/2013 09:56


1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την Τρίτη ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών στο Κυπριακό δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012, ξεκαθαρίζοντας στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ πως οι όποιες προτάσεις της ε/κ πλευράς, που απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, δεν τον δεσμεύουν.
Σε γραπτή δήλωση του μετά τη συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το έγγραφο συγκλίσεων των ΗΕ επιδόθηκε από τον κ. Ντάουνερ στις 30 Απριλίου, αλλά αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς από το διπλωματικό του γραφείο, λόγω φόρτου εργασίας.
2. Το δείπνο  μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την Πέμπτη δεν συνιστά πρόθεση επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
3. Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο, ανέφερε χθες, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Είπε επίσης ότι το τίμημα και οι όροι πώλησης των υποκαταστημάτων συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, στα πλαίσια των δύο Eurogroup του Μαρτίου.
4. Ιδιαίτερα σκληρές και επώδυνες για τον κυπριακό λαό χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε συνάντηση που είχε με την Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο Gabrielle Guellil, η οποία από την πλευρά της διαβεβαίωσε για τη βούληση της Γερμανίας να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς την Κύπρο στις ουσιαστικές προσπάθειες που καταβάλλει για επανεκκίνηση της οικονομίας της.
5. Στήριξη από Ευρωπαίους αξιωματούχους για αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης προς την Κύπρο για την αγροτική ανάπτυξη σε 85%, κατά τη νέα δημοσιονομική περίοδο, καθώς και έγκριση της Κομισιόν για ανάλογη αύξηση στην παρούσα δημοσιονομική περίοδο ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, κατά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαΐου στο Δουβλίνο.
6. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τις 2 την αυγή σήμερα στην είσοδο του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημίες στο κτίριο και έσπασαν τα τζάμια ταβέρνας που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο που στεγάζεται το κοινοτικό συμβούλιο.
7. Δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση την Τρίτη από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κάτοικοι στην ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου άκουσαν το απόγευμα της Τρίτης ένα μεγάλο θόρυβο και ταρακουνήθηκαν. Από την πλευρά της Αστυνομίας, αναφέρεται ότι έγιναν περιπολίες, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.
8. Εκστρατεία για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων ξεκινούν Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για συγκεκριμένες και άμεσης εφαρμογής αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.
9. Ακριβώς στις 00.31 της Τετάρτης (23:31 χθες βράδυ με την ώρα Κύπρου), όπως ήταν προγραμματισμένο, έγινε με επιτυχία η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και με διοικητή τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο), ο οποίος πραγματοποιεί, στα 54 του έτη, την τέταρτη πτήση του στο Διάστημα.
10. Με δεκατρία μετάλλια, τα έξι εκ των οποίων είναι χρυσά, ολοκλήρωσε η κυπριακή αποστολή την πρώτη ημέρα των 15ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στο Λουξεμβούργο. Από αυτά, τα πέντε χρυσά μετάλλια προέρχονται από τον στίβο. Εξάλλου, η εθνική ομάδα ανδρών του μπητς βόλεϊ επιβλήθηκε χθες με 2-1 σετ της Ανδόρρας. Με μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές που μετέχουν στους 15ους ΑΜΚΕ.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)