4/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας για την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ



Η συνεργασία μας με το Ισραήλ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Απεναντίας έχει σαν πρώτο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου στη Λεμεσό. Ο Υπουργός αφίχθη σήμερα το πρωί στην Κύπρο μετά τη χθεσινή μονοήμερη επίσημη επίσκεψη του στο Ισραήλ.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η επίσκεψη του στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού ομόλογου του κ. Moshe Ya'alon.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Υπουργό  Άμυνας του Ισραήλ ως πολύ παραγωγική και είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ φιλικό κλίμα. Και πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας. Αποφασίσαμε και θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων μας. Αποφασίσαμε να εργαστούμε συντονισμένα γι αυτό τον λόγο συγκροτήσαμε τεχνικές επιτροπές για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήσαμε, και η πρώτη συνάντηση αυτών των επιτροπών θα γίνει στην Κύπρο στις 28 Μαΐου.

Είναι γνωστό ότι τις χώρες που παράγουν ενέργεια τις απασχολεί και το θέμα της  ενεργειακής ασφάλειας. Και μετά τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνορεύει με αυτή του Ισραήλ, διανοίγονται τομείς συνεργασίας και στον τομέα αυτό. Το Ισραήλ είναι μια γειτονική χώρα με την οποία έχουμε μια τέτοια συνεργασία.

Και θέλω να επαναλάβω -και αυτό λέχθηκε και κατά τη συνάντηση μας χθες: Δεν νοείται συνεργασία στον ενεργειακό τομέα χωρίς να εξετάζεται και η πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας η οποία είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα. Ως εκ τούτου τέθηκε η βάση χθες για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός στρατηγικός διάλογος στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γενικότερη συνεργασία μας. Μέσα από τον διάλογο αυτό, μάς δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε σχέση με την ενέργεια. Η συνεργασία μας με το Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Απεναντίας έχει σαν πρώτο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι δεν απέκλεισαν παρόμοιες συνεργασίες να γίνουν και με άλλες γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα , τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Όσον αφορά τον τομέα έρευνας και διάσωσης ο Υπουργός είπε ότι αποφάσισαν τη συνέχιση κοινών ασκήσεων καθώς επίσης και τη δυνατότητα διεύρυνσης αυτών των ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών ώστε να εμπλακούν κι άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.

Καταλήγοντας είπε ότι έχει καλέσει τον κ. Ya'alon να έρθει στην Κύπρο, την οποία πρόσκληση έχει αποδεχθεί και η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε λίγες βδομάδες.









03/05/2013