30/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην εκδήλωση «Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής σε σχολεία περιοχών υψηλού κινδύνου τροχαίας παραβατικότητας» 30/05/2013

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την παρουσίαση των δράσεων των τεσσάρων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που εφάρμοσαν στοχευμένα για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής.


Πρόκειται για τα Γυμνάσια Παραλιμνίου, Κοκκινοχωριών, Ξυλοφάγου και Πόλης Χρυσοχούς τα οποία ανήκουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου τροχαίας παραβατικότητας, σύμφωνα με τον κατάλογο που ετοίμασε η Αστυνομία Κύπρου.

Σήμερα, καθημερινά, στους δρόμους γίνεται ένας ανελέητος και ατέλειωτος πόλεμος. Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας με έναν υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωσηκαι ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους οδικούς κινδύνους και να μαθαίνουν πώς να τους αποφεύγουν.

Τα σχολεία, και γενικά ο χώρος της εκπαίδευσης, αποτελούν τον ενδεδειγμένο χώρο όπου μπορεί να ασκηθεί προληπτική πολιτική και αγωγή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ευαίσθητο σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των μαθητών και μαθητριών, έχοντας επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που του αναλογεί στον τομέα αυτό.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μέσα στα πλαίσια της εισαγωγής των Νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων, η Αγωγή Υγείας έχει ήδη ενταχθεί ως ξεχωριστό μάθημα.

Η Αγωγή Υγείας περιλαμβάνει την Κυκλοφοριακή Αγωγή ως ξεχωριστή θεματική ενότητα, μέσα από την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται και καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες ώστε να λειτουργούν ως υπεύθυνα άτομα σε θέματα κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς. Στόχος είναι να αναπτυχθούν δράσεις στο σχολείο, ή ακόμα και στην κοινότητα, από τους μαθητές και μαθήτριες, έτσι ώστε να συμβάλουν στην αλλαγή προς το θετικότερο σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης θέλω να συγχαρώ τους αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους μαθητές που εφάρμοσαν το Πρόγραμμα μέσα από δράσεις που θα μας παρουσιάσουν. Θεωρώ ότι θα γίνουν οι πυρήνες για την καθιέρωση της ασφάλειας στους δρόμους και θα επηρεάσουν τόσο τους συμμαθητές και φίλους τους όσο και τις οικογένειες τους, προβάλλοντας τις χαρές της ζωής που μπορούν να απολαύσουν.

Ευχαριστίες οφείλονται στην Αστυνομία Κύπρου και στον Οργανισμό Reaction για τη συνεργασία και συνεισφορά τους στα Προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα ενθαρρύνει και θα συνδράμει και κατά τη νέα σχολική χρονιά την εφαρμογή Προγραμμάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία μας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση του προβλήματος στη χώρα μας.