26/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στη μουσική βραδιά για οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ, στο Παραλίμνι – 25/5/2013 26/05/2013

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση των Επαρχιακών Επιτροπών Αμμοχώστου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ως μια ελάχιστη προσφορά προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η εκδήλωση αυτή οργανώνεται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του έργου που επιτελούν οι δύο Σύνδεσμοι και παράλληλα να σταλεί το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Μηνύματα αισιόδοξα για έναν κόσμο με κοινωνική ευαισθησία και έμπρακτη συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Πρωτοβουλίες όπως η αποψινή αποτελεί ένδειξη της ποιότητας της εθελοντικής προσφοράς στον τόπο μας. Όλοι εδώ απόψε μετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Να μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αδάμο Λοίζου, καθώς και την Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ Jennifer Parsons για το ουσιαστικό και αξιόλογο έργο που επιτελούν με υποδειγματική ανιδιοτέλεια, καθώς και όλους εσάς που βρίσκεστε δίπλα στους Συνδέσμους σ’ αυτή την όμορφη προσπάθεια.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, από το 1971 που ιδρύθηκε, έταξε σαν σκοπό του την παροχή φροντίδας στους καρκινοπαθείς καθώς και τη διαφώτιση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Μέσα από τα προγράμματα του Συνδέσμου γίνεται προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την καταπράυνση του ανθρώπινου πόνου μέσω των ιατρικών, νοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ δημιουργήθηκε από μια ομάδα εθελοντών με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη νόσο Αλτσχάιμερ καθώς επίσης και για την εξασφάλιση κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης στα άτομα που πάσχουν και στις οικογένειες τους.

Πρωταρχικό μέλημα του Συνδέσμου είναι η ενημέρωση του κοινού. Για το λόγο αυτό λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του κοινού. Παράλληλα επιδίωξή του είναι η ενίσχυση οποιασδήποτε προσπάθειας, ιατρικής ή κοινωνικής, για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Γι’ αυτόν τον λόγο διοργανώνει συνέδρια και σεμινάρια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικοί θεσμοί δοκιμάζονται και διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον και την ποιότητα της κυπριακής κοινωνίας, ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων διαγράφεται πολύ σοβαρός και εξίσου σημαντικός.

Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, των παγκόσμιων προβλημάτων, του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας και όλων εκείνων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού των οποίων η ποιότητα ζωής δεν είναι αυτονόητη, αλλά εξαρτάται από τον βαθμό της δικής μας παρέμβασης και συνεισφοράς.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενθαρρύνει και στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις που μεταδίδουν μηνύματα αγάπης, αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και συμπαράστασης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.