26/5/13

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Έμπας 26/05/2013

Και αυτή τη χρονιά βρισκόμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε ένα ιερό καθήκον. Δίνουμε το παρών μας για να μνημονεύσουμε τους ήρωες και τους πεσόντες της κοινότητας Έμπας.

Μνημονεύουμε και τιμούμε τον Γεώργιο Χριστοφόρου, τον Γεώργιο Νεάρχου, τον Ευριπίδη Χαραλάμπους, τον Νεόφυτο Μεταξά, τον Ναπολέοντα Νικηφόρου, τον Νικόλαο Έλληνα, τη Χρυστάλλα Χριστοφή, την Αριάδνη Νικολάου, τον Ανδρέα Αλεξίου, τον Ανδρέα Μακαρίου και τον Χριστόδουλο Πολυδώρου. Ταυτόχρονα, αναπέμπουμε δέηση υπέρ των αγνοούμενων αδελφών μας Χαράλαμπου Παπαθεοχάρους και Ανδρέα Τούλουπου που χάθηκαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Τιμούμε σήμερα όσους με περίσσιο θάρρος σφράγισαν την ιστορία αυτού του τόπου, όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και τον λαό μας. Εκείνους που φρόντισαν με τη ζωή και τη θυσία τους να στείλουν το μήνυμα σε όλους μας ότι πανανθρώπινα ιδανικά που κατακτήθηκαν με αγώνες, όπως είναι η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, διαφυλάσσονται και ενισχύονται μόνο με αγώνες.

Η κοινότητας της Έμπας έχει να επιδείξει μια σημαντική συμμετοχή στους αγώνες της πατρίδας μας. Τα παιδιά της κοινότητας, γαλουχημένα από τα ιδανικά που αποτελούν ίδιον του λαού μας, προσέτρεξαν με αξιοζήλευτο θάρρος και αυταπάρνηση κάθε φορά που η ιστορία το απαίτησε. Για να προασπίσουν ή να απελευθερώσουν τα πάτρια εδάφη από επίδοξους και αδίστακτους κατακτητές.

Στα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πρέπει όλοι εμείς να μείνουμε προσηλωμένοι. Ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μάς άφησαν την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη για την ελευθερία. Είναι αυτή τους την αγάπη για τον τόπο που τιμούμε εμείς σήμερα και στεκόμαστε με θλίψη και σεβασμό μπροστά στη θυσία τους.

Το Μνημείο των Πεσόντων είναι η τρανότερη απόδειξη και περγαμηνή για τη συστράτευση της κάθε κοινότητας, μικρής και μεγάλης, των Ελλήνων αυτού του τόπου για την πατρίδα και την ελευθερία.

Η θυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει διαρκώς σε όλους τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Η ζωή και η θυσία τους λειτουργεί σαν φάρος φωτίζοντας τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές. Τον δρόμο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Η κοινότητα Έμπας έχει κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύεται για τη δική της υπέρτατη προσφορά στους αγώνες της πατρίδας. Αυτού του είδους η προσφορά και η αυτοθυσία για την ελευθερία αποτελεί το μυστικό της επιβίωσης του έθνους μας τόσες χιλιάδες χρόνια απέναντι σε αναρίθμητους κατακτητές.

Η Κύπρος αναγνωρίζει και τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τιμά όσους αντιστάθηκαν ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, μνημονεύει τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους και θυμάται και αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Τα μνημόσυνα των ηρώων μας είναι ημερολόγιο μνήμης των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία αυτού του τόπου. Είναι όμως, παράλληλα, και προσκλητήριο αγώνα για όλους εμάς. Αγώνα για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να αποκαταστήσουμε τα δίκαια του μαρτυρικού μας λαού.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Αυτή την ώρα που αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες της κοινότητας Έμπας, την ίδια στιγμή απευθύνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζουμε με πίστη στον δίκαιό μας τον αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Για 39 σχεδόν χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και τον λαό της. Η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής ’77 και ’79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Είναι πεποίθηση του Προέδρου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής.

Η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να αισθανόμαστε πικρία από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά αυτό δεν θα μας λυγίσει και δεν μπορούμε παρά να πεισμώσουμε ακόμη περισσότερο στον αγώνα μας για τη δικαίωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πολιτεία στο σύνολό της θα δώσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση και δικαίωση της πατρίδος.

Σε αυτό τον αγώνα απαιτείται εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια. Πρέπει να αντισταθούμε στο όποιο κλίμα απαισιοδοξίας και να κωφεύσουμε στα όποια μηνύματα απαξίωσης διαχέονται στην κοινωνία μας. Η πορεία μας δεν είναι καθηλωμένη ούτε στάσιμη και ούτε υπήρξε ποτέ. Έχουμε γνώση ότι η ιστορία μας γράφεται από εμάς τους ίδιους και όχι ερήμην μας.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Στόχος μας δεν είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στόχος μας είναι η ορθή επίλυση του Κυπριακού.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η εδώ μας παρουσία δεν είναι μόνο για να τιμήσουμε τους πεσόντες. Δεν είναι μόνο για να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους. Είμαστε εδώ για να παραλάβουμε την εθνική κληρονομιά που μας άφησαν με τη θυσία τους.
Αυτή την κληρονομιά παραλαμβάνουμε και με ιερή προσήλωση καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα τους. Καλούμαστε να είμαστε συνεχιστές της μακραίωνης ιστορίας μας, εμποτισμένοι πάντοτε από τα ίδια εκείνα ιδανικά. Ακολουθώντας το ίδιο εκείνο φωτεινό μονοπάτι που άλλοι έχουν χαράξει για μας.

Μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα τους μάρτυρες και τους αγνοούμενους της Έμπας, διατρανώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για τη δικαίωση αυτού του τόπου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους. Το φως της θυσίας τους πάντα θα καθοδηγεί τα βήματά μας.