17/5/13

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ 17/05/2013

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού με θέμα την αξιοποίηση του πολιτισμού ως ήπιας πολιτικής επιλογής στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ σε παρέμβαση του ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ανέκαθεν χώρος διαλεκτικής των αξιών, όπου η ελευθερία του λόγου καθιέρωνε τη θεσμική οντότητα της ίδιας της Ευρώπης. Στη βάση αυτή, πρόσθεσε, είναι που ο Πολιτισμός ως αυταξία μπορεί να αποτελέσει και τη γέφυρα επικοινωνίας με άλλα κράτη.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ωστόσο ότι η αξιοποίηση του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία προβολής και προώθησης του πολιτισμού μας προς τους άλλους λαούς αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να αναδειχθεί ως μια ευκαιρία για ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της αλληλεγγύης και της επίτευξης οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Για την αποτελεσματική και επιτυχή, όμως, αξιοποίηση του Πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις, συμπλήρωσε ο κ. Κενεβέζος, χρειάζεται συγκροτημένη και συνεκτική στρατηγική που θα εδράζεται σε μακροπρόθεσμους στόχους και βιώσιμα προγράμματα και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες των τρίτων χωρών αλλά τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε: «Τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν ορισμένα κράτη - και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο πρόβλημα της οικονομίας που με τόσο βάναυσο τρόπο βιώσαμε και στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες - δεν αποτελούν πλέον μόνο εθνικά ζητήματα. Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο κρίση χρέους είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Και αυτό είναι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αφού μόνο έτσι θα είμαστε μια δυνατή Ευρώπη, η οποία στη βάση της αλληλεγγύης θα μπορεί να αναπτύξει και τις εξωτερικές της σχέσεις με τρίτες χώρες».

Στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης αναφορικά με τον ρόλο των δημόσιων αρχών στην αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό, ο κ. Κενεβέζος τόνισε ότι το ντόπινγκ αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα του αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, οι δημόσιες Αρχές έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για την αντιμετώπισή του, τόσο προς υποστήριξη των προσπαθειών των Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπιγκ όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών που αγωνίζονται καθαροί.

Μεταξύ των μέτρων καταπολέμησης του φαινομένου που εισηγήθηκε ο κ. Κενεβέζος συγκαταλέγονται η ανάπτυξη μεθόδων συλλογής, αξιολόγησης και διάχυσης πληροφοριών σε σχέση με τη χορήγηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ενθαρρύνουν και θα επιτρέπουν την ανταλλαγή τέτοιου είδους πληροφοριών μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης αποτέλεσε και το θέμα συζήτησης στο γεύμα εργασίας των «27» Ευρωπαίων Υπουργών με την κοινοτική Επίτροπο κ. Ανδρούλα Βασιλείου και τους εκπροσώπους από το αθλητικό κίνημα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, Συμπεράσματα με στόχο τη στήριξη της «διττής σταδιοδρομίας» στον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων και την προετοιμασία των αθλητών για τη λήξη της αθλητικής τους σταδιοδρομίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά την πρωινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, η Πάφος ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, μαζί με το Aarhus της Δανίας.