16/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 16/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, αποφάσισε τη μείωση της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους πρώην Κοινοτάρχες.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζητείται η έγκριση για τη μείωση κατά 10% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που καταβάλλεται σε πρώην Κοινοτάρχες και το ποσό της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης προσαρμόζεται από το 2011 ανάλογα κάθε έτος, στη βάση της αύξησης του τιμάριθμου και των γενικών αυξήσεων που παραχωρούνται κατά καιρούς στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η μείωση γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και ένεκα του γεγονότος ότι οι Κοινοτάρχες ασχολούνται και με άλλο επάγγελμα και η συνταξιοδότηση τους καλύπτεται από άλλα συνταξιοδοτικά σχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και άλλα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα την επιχορήγηση της αύξησης που θα επέλθει στα ενοίκια για τις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές και που αφορούν σε ποσοστό περίπου 15% την επόμενη πενταετία.
Το μέτρο αυτό θα ισχύει από την ημερομηνία ανακοίνωσης των Μέτρων και Δράσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη 19η Απριλίου 2013.
Η απώλεια εσόδων για την περίοδο πέντε χρόνων θα ανέλθει περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη δωρεάν παραχώρηση δύο μικρών λεωφορείων που περιήλθαν στην κατοχή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών προς τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο.
Σήμερα εγκρίθηκε επίσης το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα η Κύπρος και η Ελλάδα θα συνεργαστούν και θα συντονίζουν ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη δικτύων και δομών οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού, την προώθηση των εθνικών θεμάτων, θεμάτων παλιννοστούντων και την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους απόδημους των χωρών μελών.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έχει σκοπό τη συμπερίληψη νέου άρθρου έτσι ώστε με την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του κράτους ή των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, να κατατίθεται από τους αρμόδιους λεπτομερής έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των παρατηρήσεων που περιέχονται στην τελευταία εκδοθείσα Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος κ. Ιζέτ Ιτζιάν ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέδωσαν έγγραφο για το Κυπριακό στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει πρώτα από όλα «να διερευνήσουμε το θέμα διότι δεν θα ήταν σοβαρό να σχολιάσουμε κάτι τόσο σοβαρό».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Οι σχέσεις Κυβέρνησης και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας είναι καλά γνωστό ότι έχουν βελτιωθεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ήδη τακτική επαφή και επικοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Τράπεζα Κύπρου εξ ου και η πρόσφατη σύσκεψη του Προέδρου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, όπως το να διοριστεί το ταχύτερο δυνατόν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής στην Τράπεζα Κύπρου.
Η προσπάθεια ομαλοποίησης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της Τράπεζας Κύπρου το ταχύτερο δυνατόν από το καθεστώς εξυγίανσης είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και θα πρέπει να είναι και της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Αναμένουμε ότι εντός των ελάχιστων επόμενων ημερών θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο».
Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιχορήγηση της αύξησης στα ενοίκια στις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν υποστατικά στις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές να ελαχιστοποιήσουν το κόστος τους. Βρέθηκε η νομική φόρμουλα με αυτό τον τρόπο ούτως ώστε να δοθεί ισόποση επιχορήγηση για την αύξηση κατά 15% που υπολογίζεται ότι θα επέλθει κατά την επόμενη πενταετία».
Κληθείς να πει αν έχει αποφασιστεί κάτι σε σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό– το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και για την κυπριακή οικονομία και για την τουριστική βιομηχανία – τυγχάνει χειρισμού από την Κυβέρνηση.
«Η μόνη οδός για ταχύτερη έξοδο από την κρίση και ασφαλέστερη έξοδο από το Μνημόνιο είναι η εφαρμογή αυτού του Μνημονίου που συνομολογήθηκε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Κυβέρνηση σέβεται τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερευνητική Επιτροπή και δεν επιθυμεί να σχολιάζει το τι λέγεται εκεί και τι όχι. Σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να το κάνουμε αυτό όλοι ανεξαιρέτως, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και για κάποιες συναλλαγές, για να δείξει πρώτα από όλα την εμπιστοσύνη της πιστεύοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες θα εξέλθουν δυνατές από αυτές τις δυσκολίες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου. ΄Αρα, όλος ο κόσμος, αν θέλουμε να στηρίξουμε την κυπριακή οικονομία, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τις τράπεζες μας».
Ερωτηθείς αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση προς την Κυβέρνηση αναφορικά με έγγραφο του που έχει διαρρεύσει, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το περιεχόμενο του εγγράφου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό που εμείς κρατάμε από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η εκταμίευση των 86 εκατομμυρίων ευρώ, ως πρώτη δόση συνεισφοράς του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Με τα χρήματα που ήρθαν αυτή τη βδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αποδεικνύεται ότι η σωστή επιλογή ήταν να διεκδικήσουμε τάχιστα τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μέσα από το Μνημόνιο και μέσα από τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».