16/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην τελετή απονομής βραβείων φωτογραφίας με θέμα: «Φυσικά γεωμορφώματα της Κύπρου», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας» 16/05/2013


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.

Η Κύπρος δημιουργήθηκε πριν από 92 εκατομμύρια χρόνια στον βυθό ενός αρχαίου ωκεανού. Αναδύθηκε μετά από γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν και τη σημερινή της τοπογραφία. Σε αυτή την ενδιαφέρουσα γεωλογική εξέλιξη οφείλει την ιδιαιτερότητα και την υψηλή γεωποικιλότητά της. Αυτή η γεωποικιλότητα είναι που έχει δημιουργήσει θέσεις με σπουδαία γεωμορφώματα. Η σπουδαιότητά τους βασίζεται στην επιστημονική τους αξία, την ποιότητα, τη σπανιότητα αλλά κυρίως στην αισθητική έλξη που προκαλούν. Η διαφύλαξή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάσωση της γεωλογικής μας κληρονομιάς.

Το ίδιο σημαντική είναι και η ενημέρωση του κοινωνικού και επιστημονικού συνόλου. Αυτή η έκθεση στοχεύει ακριβώς στο να ενημερώσει και να αναδείξει τα σημαντικά μας τοπία. «Τοπίο» σημαίνει περιοχή της οποίας ο χαρακτήρας είναι αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των γεωλογικών, γεωμορφολογικών και ανθρώπινων παραγόντων. Το τοπίο δεν είναι απλά το συνώνυμο της έννοιας περιβάλλον, αλλά ένας χώρος που τον συνειδητοποιεί ο καθένας πνευματικά και φυσιογνωμικά και ο οποίος χρωματίζεται από τον τρόπο που ο ντόπιος τον αντιλαμβάνεται και σχετίζεται μαζί του.

Ως πολίτες έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε στη διαφύλαξη του τοπίου μας. Το έδαφος, το νερό, η χλωρίδα, η πανίδα, τα ορυκτά και γενικά, η ποικιλότητα του περιβάλλοντος είναι η ραχοκοκαλιά του τόπου μας και έχουν δώσει ζωή για αιώνες στους αρχαίους και νεότερους Κύπριους. Είναι πηγή οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και μας έχουν προσφέρει μια οικολογική καταγραφή της κυπριακής ιστορίας που συντελεί στο να συνειδητοποιήσουμε την ταυτότητά μας.

Οποιαδήποτε επέμβαση του ανθρώπου πάνω στην ευαίσθητη δομή του περιβάλλοντος προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές πάνω στο τοπίο και τα οικοσυστήματα για τα οποία τις περισσότερες φορές οι συνέπειες δεν είναι αναστρέψιμες. Η προστασία του τοπίου δεν απαγορεύει την ανάπτυξη, την προσαρμόζει όμως κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συνυπάρχει με το τοπίο και τις ιδιαιτερότητές του. Είναι καθήκον όλων μας, λοιπόν, να το προστατεύσουμε, γιατί ο πολιτισμός μας διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τη φύση αυτού του τοπίου και του εδάφους του.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ όσους διακρίθηκαν αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τα φυσικά γεωμορφώματα της Κύπρου. Παράλληλα, συγχαίρω ιδιαίτερα τους συνδέσμους και συλλόγους που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και στήριξαν τη σημερινή έκθεση: τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (Τμήματος Λευκωσίας – Κερύνειας), τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας – Σαλαμίς, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου καθώς και τον Σύνδεσμο Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου.