13/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας 13/05/2013

Χαιρετίζω την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία για ακόμη μια φορά στοχεύει στην ευρεία διαφώτιση του κοινού σε θέματα πυρασφάλειας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος δίνεται στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, ένα θέμα που απασχολεί τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και την Κυβέρνηση.

Η προστασία του περιβάλλοντος και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη αποτελούν για την Κυβέρνηση θέματα υψίστης σημασίας. Αναμένουμε από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες πλήρη ετοιμότητα, συντονισμό βάσει σχεδίων δράσης και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια που γίνεται και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει αναλάβει να υλοποιήσει συγκεκριμένους στόχους και προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη Πυροσβεστική Υπηρεσία:
Κατ’ αρχάς, η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπό την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου θα ενισχύσει το κοινωνικό της έργο και την προσφορά της προς την κυπριακή κοινωνία.
Επιδιώκουμε τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων και ευθυνών της Υπηρεσίας, με σκοπό να αποφευχθούν οι συναρμοδιότητες με άλλες υπηρεσίες. Στοχεύουμε στην αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της και στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί ο βαθμός ανταπόκρισής του.
Επιπρόσθετα, στοχεύουμε στην ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με πτητικά μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών που σχετίζονται με την ανόρυξη, μεταφορά και υγροποίηση του φυσικού αερίου.
Το Υπουργείο στοχεύει, παράλληλα, στη συμπλήρωση και καταρτισμό των απαραίτητων σχεδίων δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών που προκύπτουν συνεπεία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Άλλο στόχο αποτελεί η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΜΑΚ και η επένδυση στην εκπαίδευση των μελών της.
Στοχεύουμε, τέλος, στην ενοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης του τόπου, ώστε αυτά να καταστούν αποδοτικότερα, στο πλαίσιο ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο θα αποσαφηνίζονται πλήρως οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των δυνάμεων αυτών.
Παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει και ούτε θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε περικοπές όσον αφορά στην πυρασφάλεια. Αντιθέτως, η εκμίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης και η πρόσληψη εργατών πυρόσβεσης αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια καταστολής των πυρκαγιών με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων, εναέριων μέσων, βαρέων μηχανημάτων και μεγάλου αριθμού προσωπικού επιφέρει μεγάλο επιπρόσθετο οικονομικό κόστος στον τόπο μας. Γι’ αυτό τον λόγο, καλώ όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγονται οποιεσδήποτε δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας κατά τη θερινή περίοδο, αρκεί ένας σπινθήρας να προκαλέσει πυρκαγιά, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και να απειλήσει ζωές και περιουσίες.
Η παρουσία στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας, Αντιστράτηγου Βασίλειου Παπαγεωργίου, τον οποίο και καλωσορίζω στο νησί μας, εντάσσεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, αναδεικνύει τη στενή συνεργασία των δύο Πυροσβεστικών Σωμάτων και προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη «CNP Λαϊκή Ασφαλιστική» για την επιχορήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σ’ αυτή την ανθρωπιστική και κοινωνική εκστρατεία και εύχομαι το παράδειγμα της να μιμηθούν και άλλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου.
Επίσης, ευχαριστώ τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την εδώ παρουσία τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Κηρύσσω, λοιπόν, την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την ευχή φέτος να μην έχουμε – ει δυνατόν – πυρκαγιές.