13/5/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και συνεπώς να επέλθει ομαλοποίηση και σταθερότητα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Μετά από μια σε βάθος, διεξοδική ανάλυση και συζήτηση των θεμάτων στη σύσκεψη υπήρξε πλήρης συναίνεση ειδικότερα στον διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες μέρες.

Η σύσκεψη, και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρέτισε τη λειτουργία των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες έχουν ως στόχο την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της τράπεζας.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων δημοσιοποιήθηκε στη σύσκεψη ότι έχουν προκαθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η Κυβέρνηση σε ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα έχει αποφασίσει να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών. Αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με βέλτιστο τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβει από πλευράς του όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και την ομαλοποίηση και σταθερότητα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα».

Ερωτηθείς πότε συγκεκριμένα αναμένεται ο διορισμός νέου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και ποιος θα είναι αυτός που θα διοριστεί στη θέση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το όνομα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα κατʼ αρχάς του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου και το θέμα θα περάσει από μια διαδικασία που αφορά ακόμη και προσωπική συνέντευξη.

Έχουν προετοιμαστεί όλα τα δεδομένα έτσι ώστε η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διορισμού να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, για μια τόσο σημαντική θέση, όπως του Εκτελεστικού Διευθυντή. Για τον χρόνο διορισμού δεν μπορώ να προκαθορίσω συγκεκριμένη μέρα, όμως, δεσμεύτηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του και η Επιτροπή Διορισμών ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Κληθείς να πει αν ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στη σύσκεψη δεν τέθηκαν τέτοια κριτήρια. Τα κριτήρια τα θέτει το Διοικητικό Συμβούλιο και υπάρχει σχετική διαβούλευση και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και με τον Υπουργό Οικονομικών. Μέσα από τη συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη αυτό που κρίθηκε αναγκαίο είναι ότι θα πρέπει να πρόκειται για επαρκή διορισμό, να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της τράπεζας και να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση θα εξετάσει θέμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Αυτό είναι πάντοτε στα πλάνα, όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι για να συζητήσουμε για μιας τέτοιας μορφής συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να έρθει το λεγόμενο πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Θεωρούμε και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν με την ομαλοποίηση του κλίματος και αφού η τράπεζα καταφέρει και τεθεί εκτός καθεστώτος εξυγίανσης, τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και μια τέτοια εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσει η Τράπεζα Κύπρου το συντομότερο δυνατόν εκτός καθεστώτος εξυγίανσης και σημείωσε ότι όταν γίνει αυτό σημαίνει θα υπερπηδηθούν και τα όποια νομικά εμπόδια.

Κληθείς να πει πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup και τις αξιολογήσεις που θα γίνουν για κάποια πράγματα. Ο Υπουργός Οικονομικών θα επιστρέψει και θα είναι σε διαβούλευση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την τελική διατύπωση του νέου διατάγματος που θα αναμένουμε την Παρασκευή, οπότε και λήγει το προηγούμενο διάταγμα».

Κληθείς να σχολιάσει τα διάφορα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και κατά πόσο συζητήθηκαν αυτά τα θέματα κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν υπήρχε καμία τέτοια συζήτηση στη συνάντηση αυτή. Πρόκειται για καθαρά εθιμοτυπική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι γνωστό ότι αυτό το ζήτημα θα είναι ένα από τα θέματα που συζητηθούν σήμερα στο Eurogroup, υπάρχει η αξιολόγηση της MoneyVal και της Deloitte Ιταλίας και θα κριθεί σήμερα από το Eurogroup μετά από την έκθεση της Τρόικα. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να αναφέρω. Πρέπει να αναμένουμε την τελική αξιολόγηση του Eurogroup».

Σε ερώτηση αν το θέμα των περιοριστικών μέτρων θα εξεταστεί από το Eurogroup, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα των περιοριστικών μέτρων είναι αποκλειστική ευθύνη της Τρόικας, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι θέμα που θα εξετάσει το Eurogroup, το οποίο μπορεί απλώς να εκφέρει μια γνώμη και μάλιστα όχι σε επίπεδο αποφάσεων, αλλά σε επίπεδο συζήτησης και, θα έλεγα, σε επίπεδο παρασκηνιακής συζήτησης. Οι αποφάσεις παίρνονται εδώ στη βάση του κλιμακίου της Τρόικας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για το τι συμβαίνει στις τράπεζες και με βάση αυτό παίρνονται και οι αποφάσεις».