8/4/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ 08/04/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Michael Harari.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να συναντηθεί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Άμυνας, με τον Πρέσβη του Ισραήλ.

«Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενώ συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Στο σημείο αυτό», πρόσθεσε, «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά, αυτό της ενεργειακής ασφάλειας το οποίο είναι βεβαίως ένα ζήτημα που πρέπει να προσεγγιστεί διμερώς και περιφερειακά». Σημείωσε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι απειλή για οποιαδήποτε γείτονα χώρα αλλά πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία να εργαστούμε επί ενός προγράμματος για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

«Η συνεργασία μας αυτή εδράζεται μέσα στα πλαίσια της καλής μας γειτονίας, με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο με σκοπό την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη περιοχή μας, και αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται ενάντια σε οποιονδήποτε. Δεν μπορούσε να απουσιάζει από τη συζήτηση μας η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά οι εξελίξεις στη γειτονική μας Συρία», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα της συνεργασίας των δύο χωρών και πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι οι σχέσεις των χωρών μας θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται και να αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς».
Από πλευράς του ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση με τον κ. Φωτίου και ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες, όπως είπε, αναπτύσσονται πάρα πολύ. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δυο κρατών και των λαών τους. Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση και ανάπτυξη, είπε, και ανέφερε ότι αναμένεται στο Ισραήλ η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εμπορίου απόψε καθώς και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Άμυνας τις επόμενες μέρες.
Ο Ισραήλ και η Κύπρος είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών τους και της περιοχής, κατέληξε ο κ. Πρέσβης.