21/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21/04/2013 09:50

1. Πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία εξυγίανσης και διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου και σε αυτό το ζήτημα συμφωνεί και η Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Διοικητή, παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με το διορισμό του προσωρινού ΔΣ της Τράπεζας, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες , η επικοινωνία των δύο ανδρών θα συνεχιστεί και σήμερα.

2.Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο κατάλογος των εξαιρέσεων από το κούρεμα , όχι μόνο δεν πρέπει να διευρυνθεί αλλά πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο τη συγκράτηση και τον περιορισμό τους. Διευκρίνισε ότι υπάρχει μια σειρά ζητημάτων τα οποία πρέπει να τύχουν χειρισμού και να υπάρξει και διαβούλευση με την Τρόικα.
3.Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εκλογή του νέου Προέδρου της ΔΕΦΑ μετά την παύση του Εκτελεστικού της Προέδρου  Κώστα Ιωάννου, θα καταθέσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη τις επόμενες μέρες. Είπε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας που θα επικεντρωθούν σε θέματα δημοσιονομικών αλλά και σε θέματα ανάπτυξης.
4.Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχουν όραμα, συγκεκριμένες προτάσεις και προσαρμοστικότητα, έτσι ώστε να βελτιώνεται η όποια πρόταση έχει κατατεθεί για την οικονομία, δήλωσε  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το κοινό καλό από την συνεργασία ενώ για τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σε όλα τα Υπουργεία και γίνεται επεξεργασία και των νομοσχεδίων για άμεση εφαρμογή τους.
5. Νέο διάταγμα , το ένατο στη σειρά, εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Παραμένει σε ισχύ το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Η εξαργύρωση επιταγών εξακολουθεί να απαγορεύεται. Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων, εντός της Δημοκρατίας, από λογαριασμό ενός πιστωτικού ιδρύματος σε λογαριασμό άλλου πιστωτικού ιδρύματος, για ποσό μέχρι €300.000 ανά συναλλαγή.
6.Στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για θέματα επίκαιρου κοινού ενδιαφέροντος στοχεύει η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία. Οι σύνεδροι θα παρακαθίσουν απόψε σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
7.Υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξάγεται  το πρωί της Κυριακής ο μαραθώνιος του Λονδίνου. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ορατές περιπολίες θα πραγματοποιούν συνολικά 700 αστυνομικοί, 40% περισσότεροι από τα συνήθη μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία θα κάνει επίσης χρήση σκύλων ειδικά εκπαιδευμένων στον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, ενώ ειδικές μονάδες θα είναι σε ετοιμότητα.
8.Ένας 18χρονος κάτοικος Σικάγου, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στις τάξεις ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και μάχεται στη Συρία κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, συνελήφθη από το FBI, ανακοινώθηκε χθες. Ο Αμπντελά Αχμάντ Τουνίζι  συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Τουρκία.
9.Εκατόν εξήντα τέσσερα άτομα είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού των 6,6 ρίχτερ στην Κίνα. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 6, 500 χιλιάδες.
10.Η ΑΕΚ φιλοξενεί σήμερα στο ΓΣΖ τον ΑΠΟΕΛ στο σημαντικότερο αγώνα των αναμετρήσεων για την 3η φάση των Play-off του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ουραγός στον  Γ’ όμιλο, Νέα Σαλαμίνα, φιλοξενεί στο Αμμόχωστος την πρωτοπόρο Αλκή, ενώ ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Εθνικό Άχνας. Ολοι αγώνες αρχίζουν στις 17:00 Στους χθεσινούς αγώνες για τον Β` όμιλο, ο Απόλλωνας κέρδισε στο Τσίρειο με 4-1 την Ένωση. Η Ανόρθωση εξήλθε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ομόνοια στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας μεταξύ της Δόξας και της ΑΕΛ.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)