22/4/13

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 από σχολεία της Θεσσαλονίκης 22/04/2013

Στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τους δύο Συλλόγους Κυπρίων Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ διάβασε χαιρετισμό στον οποίο αναφέρθηκε στο μεγαλείο και στον ηρωισμό του κυπριακού ελληνισμού τα δύσκολα εκείνα χρόνια, στις δυσκολίες που περνά σήμερα η πατρίδα μας λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά ταυτόχρονα έστειλε και ηχηρό μήνυμα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου κ. Ηλία Ντινένη βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής. Οι μαθητές, εμπνεόμενοι από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια..» αποτύπωσαν, συνδέοντας το χτες με το σήμερα, τις απόψεις και το όραμά τους για τη διαχρονική αξία της Ελευθερίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αφιλοκερδώς και ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με τη φωνή των μαθητών της Θεσσαλονίκης σε ανέκδοτα τραγούδια αφιερωμένα στο κυπριακό έπος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών, προξενικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.