18/4/13

Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ αεροναυτικών Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας 18/04/2013

Διεξήχθη σήμερα άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ αεροναυτικών Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λάρνακας, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. , υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η άσκηση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά το άριστο πνεύμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του γαλλικού ναυτικού υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της αμυντικής Συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία στην οποία προβλέπεται η στενή συνεργασία αλλά και η συνεκπαίδευση με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Οι ασκήσεις αυτές θα συνεχιστούν με την ευκαιρία επισκέψεων γαλλικών πολεμικών πλοίων καθώς και δυνάμεων άλλων φίλων χωρών.

Θέλω να τονίσω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και απαιτείται συνεχής συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη και τις φίλες χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τέτοιου είδους ασκήσεις επιβάλλουν τη συνεχή μας εγρήγορση και ετοιμότητα για παροχή υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης σε περιπτώσεις αεροναυτικών ατυχημάτων ιδιαίτερα σήμερα λόγω και της αύξησης των θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά και λόγω της ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μέσα από αυτές τις συνεχείς ασκήσεις ενισχύεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδεικνύεται ότι έχει πλέον την ικανότητα να αποτελέσει συντονιστικό κόμβο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ασφαλώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών».

Στην άσκηση έλαβαν μέρος το Γαλλικό Αντιτορπιλικό JEAN BART D-615, το οποίο μετέφερε ένα ελικόπτερο Ε-Δ τύπου PANTHER, ενώ από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας δυο ελικόπτερα τύπου Augusta Westland (AW -139), από την Εθνική Φρουρά (460 Μοίρα Ε-Δ) και την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας Κύπρου, ένα Περιπολικό Πλοίο του Ναυτικού, καθώς και ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.

Το σενάριο της άσκησης Ε-Δ περιλάμβανε αντιμετώπιση «Ναυτικού Ατυχήματος» καθώς και έκτακτα επεισόδια που δύνανται να παρουσιαστούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας). Διεξήχθησαν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές ασκήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών (επιχειρήσεις MEDEVAC) από τα Ε/Π της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ, καθώς και από το Γαλλικό Ε/Π.