18/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Λιβάνου 18/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Λιβάνου κ. Youssef Sadaka.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Sadaka συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τη σοφία, το κουράγιο και την ιστορική του προσέγγιση. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Κύπρος και ο Λίβανος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την εκμετάλλευση των αντίστοιχων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, προς όφελος των δύο κρατών.

Σε διεθνές επίπεδο, είπε ο κ. Πρέσβης, η φιλία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου έχει μεταφραστεί σε αμοιβαία στήριξη στα περισσότερα θέματα, αντλώντας τις προσδοκίες μας από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων να ζουν σε ειρήνη και ελευθερία και των κρατών να απολαμβάνουν ανεξαρτησία και κυριαρχία, και διεκδικώντας τα ενδυναμωμένοι από τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών μέσω όλων των σχετικών ψηφισμάτων.

Ο Πρέσβης του Λιβάνου εξέφρασε, επίσης, τις θερμότερες ευχές του όπως ο λαός της Κύπρου ζήσει σε ειρήνη και αρμονία και επανενωθεί η χώρα ώστε να ευημερήσει και να έρθουν πιο κοντά δύο πολιτισμοί, σμικρύνοντας την απόσταση μεταξύ δύο ακτών της Μεσογείου και ενδυναμώνοντας τους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των λαών της Μέσης Ανατολής.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Λιβάνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαίρετες διμερείς σχέσεις που χρονολογούνται από την αρχαιότητα και έχουν ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στις ισχυρές διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις, στον σημαντικό αριθμό επισήμων επισκέψεων και στο σημαντικό αριθμό διμερών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί, καθώς και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Φθάνετε στην Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή. Παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, έχουν υιοθετηθεί μια σειρά μέτρων με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και να καταστεί πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και ανάπτυξη και, φυσικά, η ενέργεια. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει νέα ώθηση για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και λιβανικών. Η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας, δίνοντας έτσι την αναγκαία ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις οικονομίες όλων των χωρών στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η διευθέτηση πρέπει, προπάντων, να εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου. Ενός λαού του οποίου τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες παραβιάζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και σαφώς και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή τη διαδικασία είναι επιθυμητή».

Δεδομένης της εξέλιξης των πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και της σχετικής ομοιότητας στα συμφέροντα, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες των δύο χωρών, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να αυξήσουμε και να διευρύνουμε τις κοινοπραξίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Σας διαβεβαιώνω, πρόσθεσε, ότι επιθυμία μου είναι η περαιτέρω ενθάρρυνση και προώθηση των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα, και προσβλέπω να επισκεφθώ τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.

Ως μεσογειακά κράτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε μαζί για να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κοινής περιοχής ειρήνης και σταθερότητας και να διευκολύνουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τον Λίβανο στις προσπάθειες του για περαιτέρω προώθηση και διαφοροποίηση των σχέσεών του με την ΕΕ.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.