18/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σλοβακίας 18/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κας Oksana Tomova.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η νέα Πρέσβης της Σλοβακίας ανέφερε ότι έρχεται στην Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Την περασμένη Παρασκευή, είπε, το Eurogroup ενέκρινε το διεθνές πακέτο στήριξης το οποίο σημαίνει ότι η Κύπρος έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για πρώτη φορά από το 2011. Είμαι σίγουρη, πρόσθεσε, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, υπό τη σοφή ηγεσία σας, θα κάνει ό,τι μπορεί για την αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Σλοβακία, είπε, σας υποστηρίζει σταθερά, κ. Πρόεδρε, ειδικά τώρα που χρειάζεστε περισσότερη αλληλεγγύη λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.

Η κα Tomova τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανη που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο σε πολλούς τομείς συνεργασίας. Εξέφρασε, επίσης, τη δέσμευση, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, για εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και για εξεύρεση νέων τομέων στους οποίους μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών οικονομικών δεσμών και εμπορικών συναλλαγών.

Αναφερόμενη στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η σλοβακική διπλωματία στην Κύπρο τα τελευταία 24 χρόνια διευκολύνοντας τον δικοινοτικό διάλογο μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων, επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας της να συνεχίσει αυτό το πολύτιμο έργο. Επιθυμούμε να συμβάλουμε, τόνισε, σε μια διαδικασία η οποία, είμαστε σίγουροι, θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα και θα οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου όλοι Κύπριοι θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ειρήνης και αλληλοκατανόησης. Πρόσθεσε ότι η συνεχής παρουσία από το 2001 της σλοβακικής στρατιωτικής δύναμης στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την επιπρόσθετη ισχυρή δέσμευση της χώρας της να συμβάλει στον κύριο στόχο της αποστολής, που είναι μια ειρηνική ζωή στην Κύπρο. Πιστεύουμε, είπε, ότι μια σύντομη λύση στο πρόβλημα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς δικαίου και των αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, είναι δυνατή και εφικτή. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα της συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενη στην 20ή επέτειο εγκαθίδρυσης των διμερών σχέσεων, επισήμανε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά όχι μόνο ως εταίροι εντός της ΕΕ, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στα Ηνωμένα Έθνη. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας της, ως αξιόπιστου μέλους της ευρωζώνης, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να προχωρήσει σε προφανή βήματα ως ένδειξη ευθύνης για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στη Σλοβακία, στην Κύπρο καθώς και στην ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, η νέα Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή δέσμευση και ετοιμότητά της να αναλάβει τα καθήκοντά της και για την επιθυμία της να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Σλοβακίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά και ειλικρινή αισθήματα φιλίας δέχομαι σήμερα τα διαπιστευτήριά σας ως νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την επιστολή ανάκλησης του προκατόχου σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνησή μου θα σας παράσχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων σας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Φθάνετε στην Κύπρο σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη χρονική συγκυρία. Παρά τις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου, έχουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας και να επιτύχουμε ευημερία και ανάπτυξη.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και σλοβακικών. Η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις οικονομίες όλων των χωρών στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, με σκοπό μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί, προπάντων, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού ως συνόλου. Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες του παραβιάζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και σαφώς και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή τη διαδικασία είναι επιθυμητή».

Οι χώρες μας, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, έχουν αναπτύξει εξαίρετες διμερείς και πολυμερείς σχέσεις ουσίας και ειλικρινούς διαλόγου. Το άνοιγμα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Μπρατισλάβα καθώς και η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην UNFICYP επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Εκτιμούμε ιδιαίτερα, τόνισε, τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι προκάτοχοί σας όπως η διοργάνωση τακτικών συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Σκοπός της Κυβέρνησής μου, συνέχισε, είναι να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, όπως και να αναζητήσει νέους τομείς συνεργασίας με τη συνομολόγηση νέων συμφωνιών.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλωσορίζοντας τη νέα Πρέσβη, της ζήτησε να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Σλοβακίας κ. Ivan Gasparovic και στον λαό της Δημοκρατίας της Σλοβακίας θερμότατες ευχές και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.