18/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Παναμά 18/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Παναμά, με έδρα την Αθήνα, κ. Aymard H. Jiménez Granda.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο νέος Πρέσβης του Παναμά διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Παναμά κ. Rigardo Martinello Berrocal καθώς και την επιθυμία του για συνεχή ενίσχυση των δεσμών φιλίας που παραδοσιακά υπάρχουν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και λαών.

Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε ακολούθως στις ομοιότητες των δύο χωρών επισημαίνοντας ότι και οι δύο είναι μικρά κράτη με στρατηγική θέση, ότι η ιστορία τους ήταν πάντα συνδεδεμένη με την παρουσία του νερού που τα περιβάλλει και αποτελεί μια σημαντική οικονομική δύναμη στο εμπόριο και τις μεταφορές, ότι οι λαοί τους χαρακτηρίζονται από το πλούσιο πολυ-εθνικό τους υπόβαθρο και τον φιλόξενο χαρακτήρα τους και ότι οι οικονομίες τους βασίζονται στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του Παναμά υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης για επανένωση της χώρας.

Ο κ. Πρέσβης πρόσθεσε ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Κύπρου, η Κυβέρνηση του Παναμά εκφράζει το θαυμασμό της για την προσαρμοστικότητα του λαού της και διαβιβάζει την υποστήριξη της καθώς και ευχές για επιτυχία στο μέλλον.

Προσβλέπουμε, κατέληξε, σε συνέχιση των φιλικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και στην περαιτέρω επέκταση αυτών των δεσμών σε άλλους τομείς που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρες και τους λαούς μας.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα πραγματικής φιλίας αποδέχεται τα διαπιστευτήρια και διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση θα του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Φθάνετε στην Κύπρο σε μια δύσκολη ώρα στην ιστορία της, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης. Παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας, είπε, και πρόσθεσε: «Έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα για να επαναρχίσει η οικονομία. Θα ακολουθήσουν περισσότερα. Θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ποικίλων τομέων της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στις υποδομές και στην ενέργεια».

Όσον αφορά στην προοπτική ανεύρεσης φυσικού αερίου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και ξένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων από τον Παναμά. Η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία. Θα προσελκύσει επίσης ξένες επενδύσεις, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις χώρες σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναφορικά με την οικονομική κρίση ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Η κρίση είναι και μια ευκαιρία για να αναπτυχθούμε και να γίνουμε ισχυρότεροι. Είμαι πεπεισμένος ότι με προσεκτική δουλειά και αφοσίωση θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στις προσπάθειες μας για ανάπτυξη και ευημερία». Γι’ αυτόν τον σκοπό, ανέφερε, προσβλέπουμε να έχουμε τον Παναμά ως έναν από τους στενούς μας εταίρους με ενισχυμένη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του, με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί, προπάντων, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζεται ότι τους πιο πάνω στόχους τους συμμεριζόμαστε από κοινού και σαφώς και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς. Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα μια αποτυχία. Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή τη διαδικασία είναι επιθυμητή».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι οι δυο χώρες με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτύξει εγκάρδιες και φιλικές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αρχές και αξίες, και πρόσθεσε: «Η διμερής και πολυμερής συνεργασία μας, μας παρέχει ένα στερεό θεμέλιο για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Προσωπικά προσβλέπω στο να δουλέψουμε μαζί για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Η συνομολόγηση μιας διμερούς Συμφωνίας Εμπορικής Ναυτιλίας θα ήταν πρωταρχικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων. Προσβλέπουμε επίσης στην συνομολόγηση φέτος μιας Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, καθώς και στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας».

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.