18/4/13

Απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ 18/04/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ευκαιρία της διοργάνωσης από τη Βουλή της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, από τη Βουλή, στη Λευκωσία, στις 21-23 Απριλίου.

Μετά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ερωτηθείς κατά πόσον θα αναδειχθεί από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται πάντα ενώπιον τετελεσμένων ο κ. Ομήρου είπε: «Ασφαλώς και θα το αναδείξουμε γιατί είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα στην ΕΕ. Είναι προφανές ότι στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης σήμερα κυβερνούν οι αγορές και έχουν εκτοπιστεί οι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί και οι Κυβερνήσεις δηλαδή και τα κοινοβούλια. Άρα το μεγάλο ζητούμενο είναι η επάνοδος της πολιτικής στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης μέσω των δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων που είναι τα κοινοβούλια και οι Κυβερνήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η Βουλή θα είναι σε θέση να κάνει αλλαγές στο Μνημόνιο εφόσον αυτό θα φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βουλή για έγκριση στις 26 Απριλίου, αφού εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια έξι χωρών μελών της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Ας μην σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας δούμε πρώτα περί τίνος νομοθετήματος πρόκειται. Θα είναι ένα ενιαίο κείμενο, αντιλαμβάνομαι, με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το Μνημόνιο μαζί με τη δανειακή σύμβαση, και θα δούμε τη δομή αυτής της διεθνούς συμφωνίας, διότι πρόκειται περί διεθνούς συμφωνίας. Το γεγονός ότι θα επικυρωθεί πιθανότατα από τα κοινοβούλια των έξι χωρών μελών της ευρωζώνης που θα πρέπει να το κυρώσουν, δεν αλλάζει σε τίποτα τη δυνατότητα της Βουλής να συζητήσει, να μελετήσει και να τοποθετηθεί επί του κειμένου του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Άλλωστε όλες οι διεθνείς συμφωνίες που κατατίθενται στη Βουλή για κύρωση, πρώτα συνομολογούνται μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου και του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας με την οποία συνομολογείται αυτή η διεθνής σύμβαση. Αυτή είναι η πρακτική. Σε αυτή την περίπτωση τα Συντάγματα έξι χωρών μελών της ευρωζώνης προβλέπουν ότι προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπως ονομάζεται, ή σε δανειοδότηση, θα πρέπει τα κείμενα να τύχουν κύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια. Άρα θα έχουμε μια διεθνή συμφωνία την οποία έχει συνομολογήσει το κυπριακό κράτος μαζί με την ευρωζώνη, αλλά και που θα έχει κυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια έξι χωρών μελών. Θα είναι συνεπώς μια ολοκληρωμένη διεθνής συμφωνία η οποία κατατίθεται, ως συμβαίνει και με άλλες διεθνείς συμφωνίες, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για κύρωση. Περί αυτού πρόκειται, όπως προβλέπει το 169, ΄Αρθρο παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Βουλή δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε κάποια αλλαγή ο κ. Ομήρου είπε: «Αυτό δεν το ξέρουμε, θα πρέπει να δούμε τη δομή του κειμένου». Και διευκρίνισε: «Εξαρτάται από τη δομή της συμφωνίας. Θα πρέπει να δω πρώτα το κείμενο. Αν θα έχει τη μορφή νομοθεσίας, αυτό είναι κάτι το οποίο η εκτελεστική εξουσία θα το διαμορφώσει. Εγώ δεν προκαταλαμβάνω τις αποφάσεις της Βουλής, είμαι εδώ για να σας πληροφορήσω για τη διαδικασία. Ας μην κάνουμε υποθέσεις, θα αναμένουμε να δούμε και τη βούληση του Κοινοβουλίου».

Ερωτηθείς αν τελικά, με βάση τα δεδομένα, το Μνημόνιο θα τεθεί προς ψήφιση τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Ούτε σε αυτό μπορώ να σας δώσω απάντηση, διότι δεν υπάρχει πλήρης τοποθέτηση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. Μας δόθηκε μια πρώτη πληροφόρηση ότι πιθανότατα στις 26 του μηνός θα τύχει κύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Βουλή ως φιλοξενούσα τη Διάσκεψη, θα υποβάλει κάποια πρόταση προς τα άλλα κοινοβούλια για αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ομήρου απάντησε: «Βεβαίως. Έχουμε και την ευθύνη να ετοιμάσουμε προσχέδιο Συμπερασμάτων στο οποίο θα προτείνουμε ασφαλώς συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από αυτά τα θέματα. Την Τρίτη, στο τέλος της Διάσκεψης, θα σας δοθεί, όχι το προσχέδιο πλέον, αλλά το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι εξαιτίας της φοβερής κρίσης που διέρχεται ο τόπος, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 15 και 25 Μαρτίου στο Eurogroup, είναι ένα θέμα το οποίο επίσης, τουλάχιστον από την πλευρά τη δική μας, θα εγερθεί».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής που πρόκειται να αποστείλει στον κ. Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Υπάρχει μια υποχρέωση διαβούλευσης με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με νομοθεσία με την οποία θα ασχοληθεί η Βουλή. Συνεπώς εμείς, πλήρως συμμορφούμενοι προς τις πρόνοιες του Συντάγματος, θα διαβουλευθούμε με αυτό τον τρόπο, ως είθισται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανώφελα, ο κ. Ομήρου είπε: «Δεν ασχολούμαι με μέτρα εναντίον του Διοικητή, ούτε είναι ο ρόλος μου ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Γνωρίζετε ότι το θέμα που απασχολεί τη Βουλή είναι η διερεύνηση της πιθανότητας να έχει παραβιαστεί η νομοθεσία του 1985 η οποία προβλέπει κατάθεση στοιχείων και εγγράφων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται αρμοδίως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η οποία, όπως ξέρετε, δεν έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του θέματος».

Σε ερώτηση τι θα κάνει η Βουλή αν στα πλαίσια της διαβούλευσης με τον κ. Ντράγκι, αυτός πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Αυτό θα ληφθεί υπόψη. Όταν ενταχθήκαμε στην ΕΕ και στη συνέχεια στην ευρωζώνη είχαμε πλήρη συνείδηση ότι τμήμα, ασφαλώς, της εθνικής μας κυριαρχίας εκχωρείται στα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε κλίμα συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων και μέσα από συναινέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κατ’ ανάγκην να πλήττει εθνικά συμφέροντα, όπως έγινε με τις αποφάσεις του Eurogroup που πλήττουν εθνικά συμφέροντα. Γι ’αυτό εμείς λέμε, είναι θέση όλης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι επρόκειτο για σκληρές, ανάλγητες αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Ερωτηθείς αν μπορεί να κάνει κάτι η Βουλή σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που επισημαίνει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ομήρου είπε: «Η Βουλή διατυπώνει ευχή, προσδοκία, ισχυρή προτροπή, παρότρυνση για να υπάρξει ομαλή και θεσμική λειτουργία και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή είναι η θέση της Βουλής».

Κληθείς να πει αν έχει λάβει οποιαδήποτε νέα επιστολή από τον κ. Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα επιστολή ούτε γνωρίζω αν θα σταλεί νέα επιστολή ή αν η απάντηση που δώσαμε είναι ικανοποιητική. Κατ’ εμάς είναι ικανοποιητική η απάντηση που έχουμε δώσει. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρξε σωστή πληροφόρηση του κ. Ντράγκι διότι στην επιστολή του, όπως ξέρετε, αναφερόταν σε διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή από τη θέση του από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ κάτι τέτοιο δεν τίθεται στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Βουλή. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος του 1985 και με τις επέκεινα τροποποιήσεις».