10/4/13

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10/04/2013 10:01



1
. Τα ονόματα έξι χιλιάδων φυσικών ή νομικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις πέραν των 100,000 χιλιάδων από την 1η μέχρι τη 15η Μαρτίου 2013, περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έστειλε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι τα στοιχεία αφορούσαν μόνο την περίοδο από την 1η μέχρι την 15η Μαρτίου 2013.

2. Η Κυβέρνηση προέβη χθες σε ανάκληση της πράξης διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στον τερματισμό του διορισμού του, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
3. Η Κυβέρνηση μελετά και επεξεργάζεται συγκεκριμένους τρόπους για να αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών για το μήνα Απρίλιο, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας σταθερής και οριστικής λύσης, η οποία δεν είναι άλλη από την επικύρωση και την αξιόπιστη τήρηση του μνημονίου. 4. Το περίγραμμα των θέσεών της Κυβέρνησης για προστασία των ταμείων προνοίας και την αποζημίωση των μελών τους μετά την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η στήριξη θα προέλθει από τον δανεισμό των 10 δις που θα πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον ΕSM και άρα από τους φορολογούμενους.
5. Οσοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας πράγματα εκτός πραγματικότητας, ουσιαστικά επιχειρούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ίσως ήξεραν και διαβουλευόντουσαν με βάση το μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου. Ανέφερε ότι η καλύτερη συνεισφορά όσων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της οικονομικής τραγωδίας του τόπου θα ήταν η σιωπή, σημειώνοντας ότι "αποδέχθηκαν τον κούρεμα και δεν το κατάλαβαν". 6. Καμία ενημέρωση δεν έχει ακόμη δοθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το τί συζήτησαν για το κυπριακό την Κυριακή, στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Αχμέτ Νταβούτογλου και Τζον Κέρι. Για το Κυπριακό είχε αναφερθεί στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μόνο ο κ. Νταβούτογλου.
7. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, με το ποσό να ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ. 8. Πορεία προς το Προεδρικό, όπου συγκεντρώθηκαν πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές. Σε ψήφισμά τους το οποίο θα επιδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση πολιτικής απόφασης στήριξης των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία και την αποστολή της.
9. Κατάλογο ενδιαφερομένων επενδυτών που επιθυμούν να εμπλακούν ως στρατηγικοί επενδυτές στο τεμάχιο 12 έδωσε η Noble στην Κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Τσάρλς Ντέιβιντσον. Παράλληλα, σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης θα γίνει γνωστό κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου ωσότου να υπάρξει φυσικό αέριο κυπριακής παραγωγής.
10. Τέσσερεις ομάδες, Ομόνοια, ΑΕΛ, Απόλλων και ΑΕΚ, κατέρχονται σήμερα το απόγευμα στα γήπεδα, στους πρώτους μεταξύ τους αγώνες για την ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Α’ – Β’ κατηγορίας ανδρών. Στις 05:00 το απόγευμα, γηπεδούχος η Ομόνοια, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, υποδέχεται την ΑΕΛ. Στις 07:00 το απόγευμα, ο Απόλλων υποδέχεται στο Τσίρειο Λεμεσού την ΑΕΚ Λάρνακας, (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)