8/4/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας 08/04/2013


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επισκέφθηκε σήμερα την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Υπηρεσία Μέριμνας αφού έτυχε ενημέρωσης, ο κ. Υπουργός επισήμανε στο προσωπικό της Υπηρεσίας τις δύσκολες συνθήκες μέσα από τις οποίες θα κληθούν να επιτελέσουν το έργο τους. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο τόπος έχει αναγκάσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες από τη μια, αλλά αυτό να γίνεται μέσα από ένα ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο, πρόσθεσε.
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Χάσικος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εξήρε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον δημόσιο τομέα.
Σχετικά με τα στεγαστικά προγράμματα, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως θα υπάρξει αναθεώρηση των κριτηρίων με τρόπο ανάλογο των νέων δεδομένων που έχουμε μπροστά μας και των μειωμένων κονδυλίων που έχει το κράτος στη διάθεση του. Στην Υπηρεσία Μέριμνας εκκρεμούν αυτή τη στιγμή γύρω στις 5.500 αιτήσεις, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι οποίες και θα επανεξεταστούν στη βάση των νέων κριτηρίων.
Ο κ. Χάσικος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο προσφυγικός κόσμος πλήττεται για ακόμη μια φορά, τονίζοντας ότι αυτό είναι και απότοκο της μη λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Σχετικά με την προσφυγή πολιτών στην επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα, κ. Χάσικος αφού, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανάγκες των προσφύγων πολιτών επισήμανε ότι πρόκειται για ξεπούλημα των περιουσιών έναντι πινακίου φακής και υπογράμμισε την κάθετη αντίθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρακτική αυτή. Παρόμοια είναι η θέση της Κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ο Υπουργός.
Τέλος, ο κ. Χάσικος δήλωσε πως έγινε παράκληση εκ μέρους του προς το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών όπως αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κράτος σήμερα, η οποία και έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει πολλά μέχρι σήμερα και θα πρέπει να δώσει και ο δημόσιος τομέας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών .