7/4/13

ΚΥΠΕ - Νίκος Γ. Μαρκίδης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07/04/2013 10:45

ΚΥΠΕ - Νίκος Γ. Μαρκίδης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07/04/2013 10:45

1. Για έργο ανευθύνων έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας φήμες περί κουρέματος των καταθέσεων στο Συνεργατισμό.

2. Το εθνικό καλό υπαγορεύει όπως ενωμένοι αγωνισθούμε για την επανένωση της Κύπρου και συστρατευμένοι να παλέψουμε για επανόρθωση της οικονομίας, όπως επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα "Ο Εθνάρχης Μακάριος ως Πολιτικός Αρχηγός του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959", εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
3. Αδιανόητη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τη μη κατάθεση για κύρωση στο κοινοβούλιο του μνημονίου, που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα. Όπως είπε ο κ. Ομήρου, το μνημόνιο θα κατατεθεί στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης για κύρωση και, ως εκ τούτου, θα ήταν αδιανόητο να μην κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
4. Με συμμετοχή 108 αντιπροσώπων από 20 σωματεία - μέλη και τη νεολαία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη το 41ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, όπου εξελέγη ως νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Καραβιώτης Κώστας Τσέντας, από το σωματείο Λάμπουσα Νέας Υερσέης και μέχρι προσφάτως Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΚΟΑ, στη θέση του Πανίκου Παπανικολάου, ο οποίος μετά από 10ετή θητεία δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του.
5. Την εκτίμηση και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αντιπροσώπους του 41ου συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, μετέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν όταν οι ηγέτες στην Κύπρο οδηγηθούν στην κοινή αντίληψη πως έχει γίνει επαρκής προετοιμασία σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες, αυτή τη φορά για μεγάλη και πραγματική πρόοδο και προοπτικές για λύση.
6. Τη θέση αρχής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ότι στις τόσο κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, μόνο στέρεο υπόβαθρο όποιας πολιτικής είναι η ενότητα και η συλλογικότητα, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι μόνη έγνοια της Κυβέρνησης είναι η σωτηρία του τόπου και η διάσωση της οικονομίας.
7. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σκοπεύει να πιέσει την Τουρκία για άμεση εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, για να κρατήσει τα σύνορά της με τη Συρία ανοιχτά στους πρόσφυγες και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ.
8. Ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι το 77ο Συνέδριο της Περιφέρειας 2450 του Διεθνούς Ρόταρυ, το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Grant Resort" Λεμεσού. Κατά το κλείσιμο του συνεδρίου, ο Κυβερνήτης Κεβόρκ Μαχτεσιάν θα απονείμει τα καθιερωμένα ετήσια βραβεία της Περιφέρειας στους Ομίλους που διακρίθηκαν για την ανθρωπιστική δράση και λειτουργία τους.
9. Η επισφράγιση της παραμονής της Κύπρου στη Β΄ κατηγορία του Κυπέλλου Ντέιβις, στην αντισφαίριση ανδρών, κρίνεται σήμερα, στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι στο Κέντρο Αντισφαίρισης στη Λευκωσία, ανάμεσα στους Μάρκο Παγδατή και στον 24χρονο Αλέξη Κλεγκού, στο πρώτο από τα επαναληπτικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Στο χθεσινό διπλό, το δίδυμο Μάρκος Παγδατής - Ραρές Κουζντριορεάν επέτυχε τη νίκη, κερδίζοντας τους Κλεγκού και Μαγκλουάρ Γιάκπα με 6-2, 7-5 και 6-1, δίδοντας πλεονέκτημα με 2-1 νίκες στην Κύπρο επί του Μπενίν στο δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης.
10. Σημαντικές νίκες επέτυχαν χθες Ομόνοια και ΑΕΚ επί ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης αντίστοιχα, με 3-0 και στα δύο παιχνίδια της Β΄ φάσης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας ανδρών, στον 1ο όμιλο, ενώ, στους αγώνες του 2ου ομίλου της ίδιας διοργάνωσης, οι ομάδες του Απόλλωνα και της Δόξας έμειναν ισόπαλες χωρίς τέρματα και η Ένωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε την ΑΕΛ με 2-1. Σήμερα αρχίζουν οι αγώνες και στον 3ο όμιλο, με την Αλκή να αγωνίζεται στις 16:30, στην έδρα του Εθνικού Άχνας, ενώ, την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Στάδιο ΓΣΠ τη Νέα Σαλαμίνα. 
(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)