Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε
σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ κ. Νίκο
Μωυσέως.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μωυσέως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έτυχε ενημέρωσης «για τη συμφωνία με την Τρόικα και τις αλλαγές που έγιναν στο Μνημόνιο, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους».
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μωυσέως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έτυχε ενημέρωσης «για τη συμφωνία με την Τρόικα και τις αλλαγές που έγιναν στο Μνημόνιο, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους».
Πρόσθεσε ότι το θέμα των Ταμείων Προνοίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα Ταμεία Προνοίας. Είπε ακόμη ότι η ΣΕΚ κατέθεσε τη δική της πρόταση προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Αναφερόμενος στην πρόταση της ΣΕΚ, ο κ. Μωυσέως είπε: «Περιστρέφεται γύρω από δύο σημεία: οι ζημιές στις καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου να καλυφθούν με εγγυημένες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου από το κράτος για μια δεκαετία, εάν δηλαδή οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στη δεκαετία υποτιμηθούν σε σχέση με την τιμή έκδοσης, η διαφορά να καλυφθεί από το κράτος.
Εάν στην πορεία της δεκαετίας, ένα Ταμείο Προνοίας αντιμετωπίζει θέμα ρευστότητας τότε να μπορεί να εξαργυρώσει τις μετοχές του στην τιμή κτήσης και τη διαφορά να την καλύψει το κράτος.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των καταθέσεων στη Λαϊκή, όπου δεν μπορούν να δοθούν μετοχές να δοθεί ένα ομόλογο του κράτους στα Ταμεία Προνοίας, δεκαετούς διάρκειας με συγκεκριμένο επιτόκιο το οποίο να εγγυάται ότι εάν υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας σε ένα Ταμείο Προνοίας, να μπορεί να εξαργυρώνει το ομόλογο για να καλύπτει τις ανάγκες του και στη δεκαετία να εξοφληθεί από το κράτος. Μιλούμε πάντοτε για κάλυψη των ζημιών που θα υπάρχουν από τις καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας».
Πρόσθεσε ότι «αυτές οι λύσεις θα καλύψουν, με βάση την πρόταση της ΣΕΚ, και τις καταθέσεις των σχεδίων συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών. Τα Ταμεία Συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών θα καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα Ταμεία Προνοίας. Δηλαδή, οι ζημιές να καλυφθούν είτε με μετοχές είτε με το ομόλογο».
Ερωτηθείς είπε: «Μπορούν να σωθούν τα Ταμεία Προνοίας. Μπορεί να είναι το ποσό μεγάλο, αλλά οι ανάγκες θα καλύπτονται σταδιακά με πολύ χαμηλό κόστος για το κράτος. Ούτε σημαίνει ότι ένα Ταμείο Προνοίας που σήμερα έχει αποθεματικό και θα έχει αυξημένες απολύσεις θα χρειαστεί ενίσχυση. Υπάρχουν περιθώρια να αντέξουν τα Ταμεία Προνοίας, να ενισχυθούν και να μη θυματοποιηθεί κανένας».
Για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Μωυσέως είπε: «Ο Πρόεδρος πιστεύει στη χρησιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και στη συμβολή τους στην οικονομία. Αναμένεται ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς της διυπουργικής Επιτροπής για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τη διάσωση του κρατικού αερομεταφορέα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση την επικρατέστερη πρόταση από τους 1030 υπαλλήλους θα φύγουν οι 560 μέχρι το Νοέμβριο και ότι όλα αυτά εξαρτώνται από το κατά πόσον την Τετάρτη το Υπουργικό θα λάβει απόφαση για νέα χαριστικά μέτρα πρόωρης αφυπηρέτησης και ερωτηθείς εάν αυτό είναι στις προθέσεις του Προέδρου, είπε: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει το σχέδιο για τη σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών που ετοίμασε η Air-France, συγκεκριμένοι αριθμοί απολύσεων και αλλαγών υπάρχουν στο σχέδιο, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την οικονομική στήριξη λόγω ΕΕ. Ελπίζω να βρεθούν οι λύσεις και να υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση σε λίγες μέρες την οποία πρέπει να συζητήσουμε και με τους εργαζόμενους. Οι χαριστικές αποζημιώσεις είναι ένα σημείο πολύ σημαντικό που δεν έχει ξεπεραστεί αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «δύσκολη υπόθεση. Θέληση μπορεί να υπάρχει αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες. Η Κυβέρνηση διερευνά εάν υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον και παλιότερα».
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις της ΠΕΟ για το Μνημόνιο και τη διαφορετική στάση που τηρεί η ΣΕΚ, είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις ενέργειες μιας άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης με την οποία η ΣΕΚ έχει άριστες σχέσεις για το κοινό καλό, προσθέτοντας ότι «είναι δικαίωμα της ΠΕΟ. Ως ΣΕΚ θα ήταν άτοπο, δεν θα ήταν σωστό, ενώ βρισκόμαστε σε διάλογο με την Κυβέρνηση να καλέσουμε τον κόσμο σε διαμαρτυρίες», κατέληξε.