3/4/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 03/04/2013 09:55

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 03/04/2013 09:55
1. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την διαμόρφωση του μνημονίου το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια. Το μνημόνιο αφορά το ποσό των 10 δις και το επιτόκιο κυμαίνεται από 2,5 -2,7%.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τερματίζεται η περίοδος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας. Είπε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, «σε πολύ πιο ευνοϊκές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες».

2.Μεταξύ άλλων η Κυβέρνηση, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, κατάφερε να αλλάξει την προσυμφωνία σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άλλων 170,000 πολιτών, την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2016 στο 2018 και την διασφάλιση των ταμείων προνοίας.
3.Αναλαμβάνουν σήμερα τα καθήκοντά τους οι νέοι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ο κ. Γεωργιάδης διαδέχεται τον Μιχάλη Σαρρή ο οποίος χθες υπέβαλε την παραίτησή του για να διευκολύνει το έργο της ερευνητικής επιτροπής.
4.Περαιτέρω διευκολύνσεις στην κίνηση κεφαλαίων επέφερε το τρίτο Διάταγμα, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων το τρίτο διάταγμα επιτρέπει τις πληρωμές μέσω επιταγών μέχρι το ποσό των €9.000 μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Σε σχέση με τις εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές, το νέο διάταγμα θα προνοεί πληρωμές προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι €25.000 ημερησίως  ανά λογαριασμό χωρίς περιορισμούς.
5.Εάν η διορισθείσα τριμελής Ερευνητική Επιτροπή για την κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κρίνει ότι πρέπει να κληθεί ενώπιον της και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , δεν υφίσταται λόγος να μην το πράξει δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
6.Το πρόβλημα της Κύπρου και η επίδρασή του στη ρωσική οικονομία έχει προβληθεί εκτός των πραγματικών του διαστάσεων, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στη Ρωσία, ωσότου τουλάχιστον το πρόβλημα αυτό δεν επεκταθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ.
7.Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε χθες σε έκτακτη συνεδρία και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την οικονομική κρίση. Οι Συνοδικοί μελέτησαν διάφορους τρόπους συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο λαό. Μεταξύ άλλων θα καταβληθεί προσπάθεια για κοινωνική ιατρική περίθαλψη.
8.Στις ΗΠΑ μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιούνγκ, προκειμένου να συναντήσει τον Aμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι και να συζητήσουν την κλιμακούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Αν και με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σημάδια αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη Βόρεια Κορέα , απέστειλε στις ακτές της χερσονήσου και δεύτερο αντιτορπιλικό για αναχαίτιση πυραύλων, υπογραμμίζοντας έτσι τη στήριξή στην Σεούλ.
9.Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρρι εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκαν εντατικές προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ ώστε το Κάιρο να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
10.Δύο αγώνες διεξάγονται απόψε για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μάλαγα φιλοξενεί στην Ισπανία την γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» την τουρκική Γαλατασαράι. Στους χθεσινοβραδινούς αγώνες για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα 2 – 2 και Μπάγερν Μονάχου – Γιουβέντους 2 – 0.
(KYΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)