1/4/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 01/04/2013 10:34

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 01/04/2013 10:34

1. Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό πριν από το Eurogroup, από εταιρεία του συγγενικού του περιβάλλοντος. Επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση του πως δεν θα ανεχτεί την όποια διαπλοκή και ότι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας.

2. Η ίδια η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοι Λτδ και οι Άντης και Κάτια Λούτσιου, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» κάλεσαν «όσους αναδημοσίευσαν ψευδείς ισχυρισμούς όπως προβούν άμεσα σε ανασκευή και αποκατάσταση της αλήθειας» διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Τα κόμματα ζήτησαν πλήρη διερεύνηση και δημοσιοποίηση στοιχείων.
3. «Αμείλικτα ερωτήματα» ήταν ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» και διερωτάτο πώς φυγαδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο από την εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοι Λτδ παραμονές της κρίσιμης συνόδου του Eurogroup, που αποφάσισε κούρεμα καταθέσεων, ενώ συνέχεια στο θέμα δίνει και σήμερα. 4. Δεν αποδέχθηκε δεύτερο μνημόνιο που περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα για τους εκπαιδευτικούς, δήλωσε η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Παιδείας, διαψεύδοντας χθεσινό δημοσίευμα του «Πολίτη».
5. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (‘ΚΤΚ’) διευκρινίζει τα ακόλουθα ότι στη Λαϊκή Τράπεζα τα Μέτρα Εξυγίανσης που έχουν ήδη ληφθεί αφορούν: την πώληση των εργασιών των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς Ελλάδος, την πώληση των εργασιών της Λαϊκής στην Κύπρο (με εξαίρεση τις θυγατρικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό) στην Τράπεζα Κύπρου. Ολα τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη Τρίτη 2 Απριλίου μαζί με το προσωπικό που τα στελεχώνει, αλλά υπό την ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις των πελατών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μέχρι του ποσού των €100.000 κατά τις 26 Μαρτίου 2013 έχουν μεταφερθεί από την Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου. Στην  Τράπεζα Κύπρου τα Μέτρα Εξυγίανσης αφορούν: την πώληση των εργασιών των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς Ελλάδος, την εφαρμογή του μέτρου της «διάσωσης με ίδια μέσα» (bail-in). 6. Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλη εναλλακτική διέξοδος πέρα από τον απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις χθες στη Λάρνακα.

7. Πραγματοποιούνται σήμερα σε όλες τις πόλεις εορτασμοί και εκδηλώσεις τιμής για την εθνική επέτειο 1955-59, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρίσταται στη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στα φυλακισμένα μνήματα.
8. Αρχίζει στις τέσσερις το απόγευμα στην Τάφρο Κωνστάντζα στη Λευκωσία, η συναυλία "Cyprus Aid" με γνωστούς καλλιτέχνες -Κύπριους και Έλληνες- για να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν σε άπορους. 9. Μετά τα βομβαρδιστικά Β-52, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ανέπτυξαν "αόρατα" καταδιωκτικά F-22 στο πλαίσιο των αμερικανο-νοτιοκορεατικών ασκήσεων που διεξάγονται εν μέσω εντάσεων με το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Δύο αεροσκάφη F-22 Raptor προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου.
10. Θριαμβευτική νίκη πέτυχε το ΑΠΟΕΛ στο σούπερ ντέρμπι στο οποίο επικράτησε με σκορ 2-0 της Ανόρθωσης μέσα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο Απόλλωνας ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις του στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος, καθώς επικράτησε με σκορ 2-1 της Αγίας Νάπας, σε αναμέτρηση που έγινε στο Τσίρειο Στάδιο. Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις στην πρώτη φάση και η ΑΕΚ, που επικράτησε εκτός έδρας με σκορ 6-2 της Δόξας και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, δύο μπροστά από την Ομόνοια. (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)